dinsdag, 12. januari 2016 - 9:01 Update: 12-01-2016 11:25

'117 medewerkers Openbaar Ministerie gingen de fout in'

'117 medewerkers OM gaan in de fout'
Den Haag

Bij het Openbaar Ministerie zijn de afgelopen 4 jaar 117 medewerkers ernstig in de fout gegaan. Zij zijn hiervoor berispt of ontslagen. Acht van hen zouden officier van justitie zijn. Twee hiervan zijn ontslagen. Dit meldt het AD op basis van cijfers van het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie.

De lijst met misstanden is niet eerder in kaart gebracht en heeft volgens de krant ontluisterende zaken aan het licht gebracht. In 2012 is een officier van justitie ontslagen omdat hij dronken op een zitting verscheen. Het behouden van gevoelige informatie blijkt ook een probleem te zijn bij het OM. Zo raakte in 2014 een officier een harde schijf met informatie kwijt tijdens een vakantie. Een andere liet een harde schijf slingeren op een werkplek buiten de deur.

Medewerkers van het OM kunnen maar moeilijk privé en zakelijk scheiden. De meeste misstanden vind plaats door het ongeoorloofd raadplegen van informatie in het computersysteem. Er werd informatie opgevraagd over familieleden of strafzaken. Een stagiair raadpleegde het systeem om te bekijken welke antecedenten een potentiële huwelijkskandidaat had.

Het bureau Integriteit Openbaar Ministerie houdt sinds 2012 alle misstanden bij. In deze periode hebben tien medewerkers hun ontslag gekregen.  Acht personeelsleden kregen voorwaardelijk ontslag en vier stapten uit eigen beweging op.

Categorie:
Provincie: