woensdag, 13. januari 2016 - 16:54 Update: 13-01-2016 22:46

Nabestaanden MH17 wil dat Rutte radarbeelden gaat opeisen

Brief nabestaanden MH17 aan Rutte om radarbeelden op te eisen
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag

Met een oproep aan premier Rutte in aan hem gestuurde brieven, hopen 18 verschillende families van nabestaanden van de MH17-ramp dat de minister-president zich actief in zal zetten om de radarbeelden alsnog beschikbaar te krijgen.

Dit meldt RTL Nieuws, die in het bezit is van één van de 18 brieven, woensdag.

In de brief herinneren zij Rutte aan zijn belofte de onderste steen boven te zullen halen. 'Dat vinden wij ook zeer belangrijk omdat wij de waarheid willen weten; wie heeft er op het vliegtuig geschoten en om welke reden? Dit is ook belangrijk voor vervolging en berechting van de daders. Iets waar wij vanzelfsprekend heel veel belang aan hechten', aldus een passage in de brief.

In de brief noemen de nabestaanden het teleurstellend dat uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat betrokken landen onvoldoende hebben meegewerkt aan het onderzoek.

'Wij betreuren het zeer, dat Rusland en Oekraïne geen (ruwe) primaire radarbeelden beschikbaar hebben gesteld aan de onderzoekers. Terwijl landen verplicht zijn om die te verschaffen onder het ICAO verdrag. Wij denken dat deze radarbeelden uiterst belangrijk zijn voor het onderzoek en de waarheidsvinding', aldus een passage in de brief.

Afvuurlocatie 

In de brief wordt ook aangegeven dat de OVV heeft aangegeven dat er een mogelijkheid bestaat dat de primaire radarbeelden het projectiel weergeven waardoor de afvuurlocatie kan worden bepaald. 

'Wij zouden u dan ook dringend willen verzoeken om het beschikbaar stellen van de primaire radarbeelden alsnog in ICAO- of VN-kader aanhangig te maken en ter beschikking te laten stellen aan de OVV en het OM . Als we wachten tot het strafrechtelijk onderzoek is afgerond, vrezen we dat het te laat is om deze essentiële informatie volgens ICAO regels op te eisen!', aldus de brief.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: