donderdag, 14. januari 2016 - 22:35 Update: 15-01-2016 8:57

'Liquidatiebende Utrecht voor rechter'

'Liquidatiebende Utrecht voor rechter'
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Een groep van acht mannen uit Utrecht, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede en Tiel stonden donderdag voor de rechter in Amsterdam.

Vorig jaar werden ze opgepakt, nadat de politie tientallen wapens en handgranaten had gevonden in Nieuwegein. Uit afgetapte gesprekken en de boekhouding zou zijn gebleken dat de groep mogelijk verantwoordelijk is voor het voorbereiden van een aantal liquidaties. Dit schrijft onder meer RTV Utrecht donderdag. Uit de aangetroffen boekhouding blijkt dat er sprake was van een omzet van 19 miljoen euro. De bende had zeer veel inkomsten uit de drugshandel. De boekhouding beschrijft ook de kosten voor wapens en betalingen aan huurmoordenaars. Ook worden betalingen concreet gelinkt aan twee uitgevoerde liquidaties.

Het betreft de moord op Rinus Moerer (68)  uit Steenbergen. Hij kwam op 14 april 2014 om het leven. En de moord op Samir Jabli (38) die op 1 december 2014 in Amsterdam werd doodgeschoten. In de boekhouding stonden betalingen van de schutter en de spotter op de dag dat Jabli werd geliquideerd. Moerer werd vermoord om een drugsruzie over het verloren gaan van 300 kilo cocaïne. Dat conflict kostte ggz-directeur Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs op Nieuwsjaarsdag 2014 ook zijn leven. Zweekhorst had er niets mee te maken maar bleek het slachtoffer van een persoonsverwisseling.

Een vermoedelijk doelwit van de bende heeft uitgebreide verklaringen afgelegd bij de politie, zo weet de Telegraaf. Dat is uitzonderlijk in het criminele circuit. De verklaringen zijn van cruciaal belang voor justitie, die ze gebruikt om aan te tonen wat de achtergrond zou kunnen zijn van de mogelijk beoogde liquidatie(s). In