vrijdag, 15. januari 2016 - 11:20 Update: 15-01-2016 11:36

OM: 'nieuwe' informatie van Stichting MH17 was al bekend

OM: 'nieuwe' informatie van Stichting MH17 was al bekend
Foto: Min. Defensie / OVV
Rotterdam

Afgelopen woensdag heeft het bestuur van de stichting Vliegramp MH17 informatie ontvangen over radarbeelden van de ramp met vlucht MH17. Het bestuur heeft dit het Openbaar Ministerie laten weten.

'Het bestuur heeft deze informatie overgedragen aan het OM. Het OM heeft het onderzocht en komt tot de conclusie dat het niet gaat om nieuwe informatie. De informatie die de Stichting heeft overgedragen, was al bekend bij het OM en betrokken in het onderzoek', aldus het OM.

Brief aan Rutte

Woensdag werd ook bekend dat 18 verschillende families van nabestaanden van de MH17-ramp ieder een brief hebben gestuurd aan de minister-president waarin zij hem vragen zich actief in te zetten om de radarbeelden alsnog beschikbaar te krijgen.

Belofte 'onderste steen boven'

In de brief herinneren zij Rutte aan zijn belofte de onderste steen boven te zullen halen. 'Dat vinden wij ook zeer belangrijk omdat wij de waarheid willen weten; wie heeft er op het vliegtuig geschoten en om welke reden? Dit is ook belangrijk voor vervolging en berechting van de daders. Iets waar wij vanzelfsprekend heel veel belang aan hechten', aldus een passage in de brief die RTL Nieuws in handen heeft.

In de brief noemen de nabestaanden het teleurstellend dat uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat betrokken landen onvoldoende hebben meegewerkt aan het onderzoek.

'Wij betreuren het zeer, dat Rusland en Oekraïne geen (ruwe) primaire radarbeelden beschikbaar hebben gesteld aan de onderzoekers. Terwijl landen verplicht zijn om die te verschaffen onder het ICAO verdrag. Wij denken dat deze radarbeelden uiterst belangrijk zijn voor het onderzoek en de waarheidsvinding', aldus een passage in de brief.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: