maandag, 18. januari 2016 - 11:17 Update: 18-01-2016 11:42

Miljoenenschade door muizenplaag Friesland

Miljoenenschade door muizenplaag Friesland
Foto: SXC
Leeuwarden

Er dreigt voor Friesland opnieuw een heuse muizenplaag. Kamt Friesland sinds het najaar van 2014 al met een muizenplaag, uit onderzoek blijkt dat er om de drie á vier jaar opnieuw een muizenplaag kan ontstaan.

Dat geeft niet alleen overlast, maar veroorzaakt ook forse schade bij boeren. In totaal gaat het om 73 miljoen euro schade, aldus de provincie Friesland. Om een nieuwe muizenplaag te kunnen zien aankomen, is er een Early Warning System. Aan de hand van de informatie uit het Early Warning System kunnen boeren vroegtijdig preventieve maatregelen nemen. Denk aan het waterpeil verhogen.

Early Warning System

Preventieve maatregelen worden genomen in jaren met weinig muizen en in de beginfase van de muizengroei. Via het Early Warning System krijgt een boer inzicht in de cyclus en de ontwikkeling van een mogelijk muizenplaag. Op die manier is het duidelijk voor de boeren wanneer maatregelen genomen moeten worden. Veel roofvogels kunnen betekenen dat er veel muizen zijn. Alle informatie wordt bij elkaar gebracht en op basis daarvan kunnen de boeren aan de slag. Een maatregel kan zijn om het land te maaien. Andere maatregelen kunnen zijn: waterpeil verhogen, nestkasten voor roofvogels plaatsen en langdurige beweiding (koeien in het land in plaats van in de stal).

Categorie:
Provincie: