donderdag, 21. januari 2016 - 10:55

Tanden van gestrande potvissen vernietigd om zwarthandel te voorkomen

Tanden van gestrande potvissen vernietigd om zwarthandel te voorkomen
Foto: fbf archief
Hilversum

De marien biologen die deze week onderzoek deden naar de gestrande potvissen op Texel hebben in de eerste nacht na de stranding bijna tweehonderd ivoren tanden uitgezaagd en vernietigd. “Het laatste wat we willen is een markt creëren voor dit soort producten,” zegt Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht vanavond in het tv-programma De Kennis van Nu van de NTR.

Het uitzagen van de 240 tien centimeter lange tanden was een enorm karwei. Een klein deel van de tanden wordt nog op een geheime plaats bewaard om later onderzocht te worden. Aan de tanden is namelijk de precieze leeftijd van de dieren af te lezen.

De handel in potvistanden is niet alleen verboden omdat de dieren beschermd zijn maar ook omdat de tanden van ivoor zijn en de handel daarin verboden is. Potvistanden leveren op de zwarte markt enkele honderden euro’s op.

Bij de vorige grote stranding van een potvis en een blauwe vinvis in 2012 werd voor enkele honderdduizenden euro’s aan ambergris gevonden. Dat mocht wel verkocht worden en de opbrengst is ten goede gekomen aan het Texelse natuurmuseum Ecomare. Dit keer hebben de onderzoekers geen ambergris aangetroffen.

Uit eerste onderzoek blijkt dat de potvissen zijn doodgegaan als gevolg van de stranding. Er zijn geen ziekten of externe doodsoorzaken gevonden. De magen van de dieren bevatten behalve voedselresten ook visserslijnen en plastic, maar dat is de dieren niet fataal geworden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):