donderdag, 21. januari 2016 - 11:20 Update: 21-01-2016 11:21

Advocaten Van Laarhoven willen rechercheurs en officier van justitie onder ede horen

Advocaten Van Laarhoven willen rechercheurs en officier van justitie onder ede horen
Foto: fbf
Amsterdam

De advocaten van Johan van Laarhoven hebben de rechter vandaag gevraagd om onder meer twee rechercheurs en een officier van justitie onder ede te mogen horen als getuige. De advocaten willen duidelijkheid over de rol die Nederland heeft gespeeld bij de vervolging van Van Laarhoven in Thailand. De voormalig coffeeshophouder uit Tilburg is door de Thaise rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar.

De advocaten van de Nederlander Johan van Laarhoven willen onder meer twee rechercheurs, een officier van justitie, diens parketsecretaris en twee politie-liaisons in Thailand in het openbaar en onder ede horen als getuige. Het verzoek dient vandaag bij de rechtbank in Den Haag.

De getuigenverhoren moeten duidelijkheid geven over de rol die Nederland speelde in de vervolging van Van Laarhoven in Thailand. Het Nederlandse OM houdt vol dat de Thai op eigen initiatief handelden. Dit terwijl op 14 juli 2014 de Nederlandse politie-liaison in Bangkok in samenspraak met de officier van justitie de Thaise autoriteiten een brief schreef met het uitdrukkelijk verzoek een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven te beginnen. De brief was de aanleiding om in Thailand een onderzoek naar Van Laarhoven te starten. Ook bevestigde de Thaise ambassade in Nederland gisteren dat de aanhouding van Van Laarhoven geschiedde op verzoek van Nederland.

Hilton-incident

De advocaten willen ook duidelijkheid over het ‘Hilton-incident’. Nederlandse agenten lieten zich in een hotellobby in Bangkok uit over Van Laarhoven. “Schuldig of niet, hij gaat voor de bijl, linksom of rechtsom, niemand wint het van de politie als wij dat willen.” Journalist Hendrik Jan Korterink tekende de uitspraken op uit de mond van een Nederlander, Peter, die ook in het Doubletree by Hilton Hotel verbleef. “Ik kon mijn oren niet geloven en was met stomheid geslagen”, vertelde Peter aan Korterink. De Nederlander maakte ook foto’s van de agenten. De agenten verbleven in Bangkok om voor de Thaise rechtbank te getuigen tegen Van Laarhoven.

Over Johan van Laarhoven

Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij vorig jaar naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden. Inmiddels zit hij anderhalf jaar vast, onder erbarmelijke omstandigheden. De coffeeshops die Van Laarhoven oprichtte zijn nog altijd open en voldoen aan alle regels van de overheid.