maandag, 25. januari 2016 - 8:05 Update: 25-01-2016 22:08

'COC gaat helpen vluchtelingen azc's voorlichten over homorechten'

'Vluchtelingen krijgen voorlichting over homorechten'
Foto: RVD
Den Haag

In alle asielzoekerscentra gaan vluchtelingen straks les krijgen over de rechten van homo's.

Het lesmateriaal dat de azc's daarvoor krijgen, wordt al gebruikt op scholen. Dit schrijft Trouw maandag. Het initiatief voor de voorlichting komt van minister Jet Bussemaker  van Onderwijs. Bussemaker in de krant: 'Wij mogen niet naïef zijn. Vluchtelingen komen uit landen waar rechten van vrouwen niet altijd worden gerespecteerd, waar homorechten niet vanzelfsprekend zijn. Wij maken duidelijk dat discriminatie niet wordt geduld.'

Er zijn goede ervaringen met de voorlichting over lhbt (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender) op scholen en de minister wil deze methode ook in asielzoekerscentra toepassen. Het COC, de belangenorganisatie van homoseksuelen, ondersteunt scholen vaak bij het geven van voorlichting. Bussemaker wil deze organisatie ook betrekken bij het geven van informatie aan asielzoekers.

Binnen een paar weken organiseert het ministerie een conferentie met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het COC en wethouders van gemeenten om afspraken te maken. Opkomen voor lhtb'ers is volgens Bussemaker een belangrijk onderdeel van de integratie.

Categorie:
Provincie: