maandag, 25. januari 2016 - 14:36 Update: 25-01-2016 15:45

'Een kleine 10' onderzoeken mogelijk beschadigd door lekkende politiemol

Lekkende politiemol beschadigde mogelijk 'een kleine tien' onderzoeken
Foto: Facebook
Den Haag

In het onderzoek naar de politieambtenaar die wordt verdacht van het lekken van politie informatie is op dit moment vastgesteld dat de betrokken politieambtenaar in totaal ruim 100 strafrechtelijke onderzoeken in de politiesystemen heeft bekeken en delen daarvan heeft geëxporteerd. Dit meldt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

'Een kleine 10'

'Van deze onderzoeken zijn er vooralsnog een kleine 10 aangetroffen waarin sprake is van mogelijke indicaties voor schade aan het betreffende onderzoek. Dit wordt thans nog verder onderzocht', aldus de minister.

Er is ook onder leiding van het Landelijk Parket een onderzoek gestart waarin wordt gekeken of andere lopende strafrechtelijke onderzoeken schade hebben ondervonden van het doorspelen van informatie aan (criminele) derden

Lopend onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek naar de betrokken politieambtenaar is op dit moment nog in volle gang. Het betreft een complex en omvangrijk onderzoek. Naar verwachting wordt het proces-verbaal van de Rijksrecherche in mei 2016 bij het Openbaar Ministerie ingeleverd en zal de zaak tegen het einde van dit jaar inhoudelijk kunnen worden behandeld door de rechtbank. 

Er vindt onder meer nog onderzoek plaats naar de in beslag genomen (en deels versleutelde) gegevensdragers en naar de financiën van de politieambtenaar. Dit financiële onderzoek kent ook internationale componenten in de richting van België en Oekraïne.

Op 12 januari jl. heeft een eerste pro forma-zitting plaatsgevonden waarin de politieambtenaar en zijn belangrijkste tussenpersoon voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank zijn verschenen. Beide verdachten zijn door de rechtbank in voorlopige hechtenis gehouden. De volgende pro forma-zitting vindt plaats op 5 april 2016. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: