dinsdag, 26. januari 2016 - 22:08 Update: 27-01-2016 9:40

Raadsels rond Bijlmerramp nog steeds actueel

Jaren na crash nog steeds interesse in raadsels rond Bijlmerramp
Foto: Frank van den Berg
Jaren na crash nog steeds interesse in raadsels rond Bijlmerramp
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Het is inmiddels al ruim 23 jaar geleden dat een Boeing 747 neerstortte in de Amsterdamse Bijlmermeer, maar de ramp houdt de gemoederen nog altijd bezig.

Vragen als wie waren de mannen in witte pakken die de ochtend na de crash ineens opdoken op de rampplek en welke lading was er precies aan boord zijn nog steeds niet echt beantwoord.

Op zondag 4 oktober 1992 boorde een  vrachtvliegtuig van El Al zich in de  flats Groeneveen en Kruitberg in de Bijlmer. Bij de crash kwamen officieel 43 mensen om het leven: 39 flatbewoners en  de 4 inzittenden van het vrachttoestel. De ochtend na de ramp dropten twee helikopters 20 mannen in opvallende witte beschermingspakken. Ze spraken een buitenlandse taal, verrichten metingen en namen brokstukken mee. Daarna verdwenen ze.

Nooit is duidelijk  geworden wie die mannen in die witte pakken waren en wat ze deden. Er waren getuigen die beweerden dat ze bewijsmateriaal hebben meegenomen. En er werd een verband gelegd tussen de aanwezigheid van de mannen en de gezondheidsklachten die naderhand optraden bij mensen die nauw bij de ramp betrokken waren geweest. Dit schrijft het weekblad Panorama deze week.

Jaren na de crash kwam de Rijksrecherche die onderzoek deed met de verklaring dat de mannen in witte pakken vermoedelijk gezondheidsmedewerkers van de GGD waren geweest. maar de GGD beweert die dag helemaal niet in de Bijlmermeer te zijn geweest, zo schrijft het weekblad. Volgens het blad gaat het verhaal dat de mannen mogelijk voor de Israëlische geheime dienst Mossad werkten en dat het vliegtuig onder andere legeronderdelen en biologische wapens vervoerde. Feit is wel dat na de ramp er in het diepste geheim meerdere extra vluchten van Schiphol naar Israël zijn geweest.

Tot op vandaag de dag is een kwart van de lading onbekend. De Boeing 747 was onderweg van New York naar Tel Aviv en maakte een tussenlanding op Schiphol voor een nieuwe landing. Deze lading zou door de douane zijn goedgekeurd, maar niet fysiek gecontroleerd zijn.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):