donderdag, 28. januari 2016 - 15:00

Beleidsregels voor cameratoezicht

Beleidsregels voor cameratoezicht
Foto: SXC
Den Haag

De Autoriteit Persoonsgegevens publiceert vandaag, op de Dag van de Privacy, beleidsregels cameratoezicht. De beleidsregels helpen organisaties bij de privacyafweging die zij moeten maken als ze camera’s willen inzetten.

'Cameratoezicht kan een belangrijk middel zijn om bijvoorbeeld eigendommen te beschermen of de openbare orde te handhaven. Maar cameratoezicht betekent ook een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen', zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. 'Deze inbreuk kan groot zijn, zeker als mensen niet weten dat ze worden gefilmd en zich onbespied wanen.'

De Autoriteit Persoonsgegevens publiceert vandaag ook brieven die de autoriteit stuurde aan de uitvaartbranche en de saunasector. Het afgelopen jaar heeft de toezichthouder meermalen signalen ontvangen over filmopnamen tijdens uitvaarten en over camera’s in sauna’s. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft deze branches gewezen op de eisen die gelden voor de inzet van camera’s. Eerder wees de toezichthouder de uitvaartbranche erop dat een uitvaartondernemer geen opnames van uitvaartplechtigheden mag maken als de klant daar geen expliciete opdracht voor heeft gegeven. In saunacomplexen mag geen cameratoezicht plaatsvinden in ruimtes waar bezoekers ontkleed kunnen zijn. Op dit soort plaatsen mogen mensen verwachten onbespied te zijn.

Categorie:
Provincie: