donderdag, 28. januari 2016 - 21:17 Update: 29-01-2016 8:14

'Volkert van der G. niet terug naar cel'

'Volkert van der G. hoeft niet opnieuw de cel in'
Foto: Archief EHF
Hilversum

De reclassering heeft na onderzoek vastgesteld dat de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., niet opnieuw de cel in hoeft.

Van der G. zou de afgelopen anderhalf jaar de voorwaarden die horen bij zijn vervroegde vrijlating niet hebben overtreden. Dit meldt RTL Nieuws donderdag op basis van het onderzoek dat in handen is van RTL Nieuws. Minister Ard van der Steur had het onderzoek ingesteld.

De minister ging daartoe over nadat Van der G. vorig jaar te zien was in een uitzending van Brandpunt Reporter door een actie met een verborgen camera. In het tv-programma zegt Van der G. dat een foto van hem in de Telegraaf in scene was gezet. Ook vertelde Van der G. dat hij niet wil werken, omdat hij dan niet meer gratis kan procederen. Minister Van der Steur liet onderzoeken of Van der Graaf de voorwaarden van zijn invrijheidsstelling had overtreden. Volgens de reclassering is dat niet zo. Betrokkenen stellen vast dat een nieuwe zaak tegen Van der G. kansloos zou zijn.

Van der G. schoot op 6 mei 2002 Pim Fortuyn dood en werd veroordeeld tot een straf van 18 jaar cel. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf kwam hij in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Die voorwaarden zijn onder meer dat hij zich wekelijks moet melden bij de reclassering. Ook mag hij niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden en het slachtoffer komen. Bovendien is het hem verboden contact te hebben met nabestaanden en de pers.