zaterdag, 30. januari 2016 - 9:49 Update: 30-01-2016 14:01

Toename aantal botsingen vliegtuigen vogels rond Schiphol

Meer vliegtuigen botsen met vogels op Schiphol
Foto: Archief FBF
Schiphol

De kans op botsingen tussen vogels en vliegtuigen rondom Schiphol is toegenomen. Dat komt volgens Schiphol dat er steeds meer vogels rondvliegen door het warme weer.

Kende men jarenlang een daling van het aantal vliegtuigbotsingen, sinds 2015 heeft Schiphol te maken met een stijging, zo meldt Het Parool. Exacte cijfers geeft Schiphol niet, maar volgens KLM in de krant gaat het om een verdubbeling van het aantal aanvaringen met vogels.

Zachter winters is oorzaak

Volgens Bart Wever, manager birdcontrol op Schiphol, is de toename van het aantal birdstrikes het gevolg van de zachtere wintermaanden. 'Er is eerder en meer voedsel beschikbaar. Hierdoor is het broedsucces van veel vogelsoorten hoger en overleven meer jonge vogels. De vogel populatie van veel probleemsoorten groeit daardoor  Ook zorgen hoge temperaturen ervoor dat veel vogels niet verder migreren. Met het warme weer blijven ze hier.'

747 knalt op groep meeuwen

Zo moest afgelopen week een Boeing 747 nog terugkeren na een botsing met een groep meeuwen. Daardoor raakte een van de vier motoren zo beschadigd, dat deze moest worden uitgezet. In juni 2010 leidde een botsing tussen een vlucht ganzen en een Boeing 737 van Royal Air Maroc bijna tot een ramp, toen het toestel nauwelijks bestuurbaar op minder dan 150 meter over Haarlem scheerde. Daarna werden op en om Schiphol een groot aantal maatregelen getroffen om het vogelprobleem aan te pakken, waardoor tussen 2011 en 2014 het aantal vogelbotsingen daalde.

Volgens vogelbioloog Luit Buurma zijn de maatregelen die de luchthaven neemt niet afdoende als men kijkt naar de klimaatsontwikkeling en het gedrag van de vogels.

Gedrag

Maar maatregelen die Schiphol neemt om vogels te verjagen zijn volgens vogelbioloog Luit Buurma door de huidige klimaatontwikkelingen niet afdoende. 'Er wordt niet voldoende gekeken naar het gedrag van vogels.  Schiphol weet het niet of is misschien huiverig om de verantwoordelijkheid te nemen. De claim dat er binnen een straal van twintig kilometer afdoende maatregelen worden getroffen, valt niet waar te maken.'

Lelystad Airport zit in vaarwater

Volgens oud-Luchtmachtmedewerker Buurma, dé deskundige in de wereld op het gebied van vogelbotsingen, is het probleem alleen maar groter geworden met de opening van Lelystad Airport. De vliegroutes van deze airport zijn precies precies op een plek waar nu alle vogels zitten die bij Schiphol worden weggejaagd.'

Ook internationaal is het aantal botsingen fors toegenomen.VN luchtvaartorganisatie Icao komt later dit jaar speciaal over het onderwerp bijeen. 

Categorie:
Provincie: