zondag, 31. januari 2016 - 19:46 Update: 31-01-2016 21:23

TV-programma De Monitor: 'Privacylek bij Belastingdienst is onaanvaardbaar'

TV-programma De Monitor: 'Privacylek bij Belastingdienst in onaanvaardbaar'
Foto: Archief EHF
Hilversum

Onderzoeksjournalisten van tv-programma De Monitor van KRO-NCRV hebben ontdekt dat privacygevoelige informatie van burgers door de Belastingdienst met vreemden wordt gedeeld.

Bij het programma waren tips binnengekomen van mensen die te maken hebben gehad met privacyschending. Dit meldt het tv-programma De Monitor op de website. Presentator Teun van de Keuken ging langs bij de Autoriteit Persoonsgegevens voor een reactie. Volgens de toezichthouder heeft de Belastingdienst al laten weten dat het lek te maken heeft met een 'complexe technische uitdaging', maar vicevoorzitter Wilbert Tomesen vindt het lek 'onaanvaardbaar'. Tomesen van Autoriteit Persoonsgegevens over de Belastingdienst: 'Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat ze een systeem bouwen op basis waarvan het hele stelsel kan worden uitgevoerd, zonder dat mensen in de persoonlijke levenssfeer op een verkeerde manier worden geraakt.' De Belastingdienst krijgt tot halverwege 2016 de tijd om orde op zaken te stellen.

Het onterecht koppelen van toeslagpartners levert niet alleen privacyproblemen op. Tientallen tipgevers lopen honderden euro’s aan toeslagen mis omdat de Belastingdienst hen ziet als tweeverdieners, De problemen worden vaak veroorzaakt door spookbewoners. Dat zijn oud-bewoners die zich niet op het adres hebben uitgeschreven waardoor er een fout sluipt in de Basisregistratie Personen (voorheen Gemeentelijke Basisadministratie).

In een reactie laat de Belastingdienst aan De Monitor weten: 'De in het programma besproken problemen zijn grondig geanalyseerd en leiden tot de conclusie dat de oorzaken hiervan liggen in fouten in de Basisregistratie Personen (BRP), fouten in het systeem van de Belastingdienst, menselijke fouten, of in uitzonderlijke gevallen een combinatie hiervan. Deze combinatie kan er voor zorgen dat problemen herhaaldelijk terugkomen.’ De Belastingdienst doet zijn best om de fouten te herstellen: 'De Belastingdienst rekent dit zichzelf aan en werkt hard om deze onregelmatigheden zo snel mogelijk te herstellen en te voorkomen.’

De Monitor zendt het programma zondagavond om 22:35 uur uit  op NPO2.

Categorie:
Provincie: