donderdag, 4. februari 2016 - 11:36 Update: 04-02-2016 11:43

Nieuwbouwwoningen moeten beschermd zijn tegen 'cilindertrekken'

Nieuwbouwwoningen moeten beschermd zijn tegen 'cilindertrekken'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Nieuwbouwwoningen moeten met ingang van 1 januari 2016 een voorziening tegen de inbraakmethode ‘cilindertrekken’ hebben. 'Dankzij de gezamenlijke inzet van publieke en private partijen is deze preventieve maatregel tegen woninginbraak bereikt', laat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) weten.

Wettelijk verplicht

Landelijk ambassadeur aanpak woninginbraken Charlie Aptroot juicht dit soort wettelijke verankering tegen inbraak toe: ‘Het is mooi dat partners gezamenlijk zijn opgetrokken om cilindertrekbeveiliging wettelijk te verplichten in de nieuwbouw. Zo zijn bewoners met een nieuwbouwwoning in de toekomst beter beschermd tegen deze veel voorkomende inbraakmethode.’ 

Om tot deze wijziging in het Bouwbesluit te komen hebben partijen, zoals de Normcommissie NEN 5096, de NEN, het CCV, brancheorganisaties, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie, de krachten gebundeld.

Politiekeurmerk

Al vele jaren is een forse stijging zichtbaar van de inbraakmethode ‘cilindertrekken’. Reden genoeg voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) om hier al in 2011 voor de nieuwbouw en iets later ook voor de bestaande bouw eisen aan te stellen. Dit keurmerk valt onder het beheer van het CCV. 

Aptroot burgemeester van Zoetermeer en daarnaast ambassadeur: ‘Het Politiekeurmerk staat voor veel meer dan enkel een veilige woning. Zo wordt aan de omgeving van een woning ook eisen gesteld. Het is belangrijk dat het aantal woningen met een Politiekeurmerk door heel Nederland in nieuwbouwwijken toeneemt. Mijn collega’s kunnen daarin een belangrijke rol spelen.’

Cilindertrekken

Bij cilindertrekken, ook wel kerntrekken genoemd,  wordt de cilinder of de kern van de cilinder uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en daar mechanische druk op te zetten. Hierdoor breekt de cilinder af. Op deze manier kan een inbreker binnen 30 seconden binnen zijn. 

Categorie:
Provincie: