dinsdag, 9. februari 2016 - 16:56

Meerdere invallen en aanhoudingen in henneponderzoek

Meerdere invallen en aanhoudingen in henneponderzoek
Foto: Archief MV
Leeuwarden

Op dinsdag 9 februari 2016 werden in de vroege ochtenduren vijf inwoners van Leeuwarden en Dronrijp aangehouden en een inwoner van het Spaanse Alicante. Ze worden verdacht van grootschalige hennepteelt, de handel in hennep en witwassen. De verdachten werden in hun woonplaatsen aangehouden.

De politie Noord Nederland heeft de afgelopen twee jaar in Drachten, Sneek en Heerenveen meerdere professionele hennepkwekerijen ontmanteld. Daarbij konden niet alle verdachten gelijk worden aangehouden. Eind vorig jaar werd in Franeker een soortgelijke kwekerij aangetroffen, wat leidde tot een onderzoek naar een criminele groepering uit Leeuwarden. Vandaag werden op vijftien locaties (in Leeuwarden, Dokkum, Sneek, Surhuisterveen en Dronrijp), zowel in woningen als bedrijfsloodsen, doorzoekingen gehouden. De invallen zijn gericht op het verzamelen van bewijs met betrekking tot hennep gerelateerde criminaliteit en het afpakken van geld en goederen die ze met deze strafbare activiteiten hebben verkregen.

Er is beslag gelegd op zes woningen, een garagebox, contant geld en ruim 20 bankrekeningen. Ook zijn er meerdere personenauto’s, bedrijfsauto’s, twee motorfietsen, twee boten met trailer, sieraden, gereedschap en enkele vrijwel nieuwe mountainbikes in beslag genomen. Tijdens de zoekingen werden in twee woningen vuurwapens veilig gesteld. In Surhuisterveen en Sneek werden nieuwe hennepkwekerijen aangetroffen. In Leeuwarden werd in een loods een hennepkwekerij en vele goederen bestemd voor de inrichting van hennepkwekerijen inbeslaggenomen en in een garagebox werden meerdere vuilniszakken met henneptoppen aangetroffen. De technische recherche doet op deze locaties uitgebreid sporenonderzoek. De verdachten zijn naar het politiebureau gebracht.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: