woensdag, 10. februari 2016 - 19:43 Update: 10-02-2016 22:05

Ruime meerderheid kamer voor missie in Syrië

Nederlandse F-16’s breiden strijd tegen ISIS uit naar Oost-Syrië
Foto: SXC
Den Haag

De Tweede Kamer en het kabinet hebben met een ruime meerderheid besloten om de strijd tegen IS te intensiveren. Nederlandse F-16’s kunnen vanaf nu ook luchtacties uitvoeren boven Oost-Syrië.

Tot nu toe beperkten die zich tot stellingen, zoals kampen en commandoposten van IS, in Irak. Niet alleen de taak van de luchtmacht wordt verruimd, ook op de grond verandert er het een en ander. Zo versterkt Nederland in Irak de steun aan de Iraakse strijdkrachten, inclusief de Peshmerga, via extra trainingen om IS-strijders op de grond te bevechten.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie weet dat de extra inzet niet zonder gevaar is. Wel vindt ze het een goede zaak dat Nederland IS nu eveneens aanpakt in Oost-Syrië. “IS is in het defensief gedrongen, maar nog niet verslagen. We richten ons op kritieke capaciteiten van IS. Die voert vanuit Oost-Syrië nog steeds explosieven, wapens, geld, voertuigen en strijders in Irak aan. Daarom is het goed dat we die aanvoerlijnen aanpakken.”

Het gaat bij die bombardementen overigens niet alleen om die aanvoerlijnen. Strategische locaties van IS als commandocentra, banken, olieraffinaderijen, wapenfabrieken en – depots zullen het eveneens moeten ontgelden.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: