donderdag, 11. februari 2016 - 8:47 Update: 11-02-2016 13:06

Nog meer Nederlandse inzet voor bewaking Europese grenzen

KMar gaat extra mobiele controles uitvoeren in grensstreek
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Nederland gaat de capaciteit voor de bewaking van de Europese grenzen sterk uitbreiden. Dit gebeurt door het opzetten van grensbewakingsteams met een totale capaciteit van 250 tot 300 personen (Border Security Team).

Eerder dit jaar is al een grensbewakingsteam aan de slag gegaan op het Griekse eiland Chios om de Griekse autoriteiten bij te staan. De teams moeten snel en flexibel kunnen worden ingezet voor grensbewaking daar waar dat nodig is. Dat schrijft staatssecretaris Dijkhoff vandaag aan de kamer.

250 tot 300 personen

De grensbewakingsteams kunnen worden ingezet voor grenscontroles op doorlaatposten, grensbewaking tussen doorlaatposten en mobiel toezicht aan de binnengrenzen. De teams leveren daarmee een bijdrage aan de bestrijding van mensensmokkel, terrorisme en andere vormen van grensoverschrijdende criminaliteit. De grensbewakingscapaciteit zal vanaf deze maand stapsgewijs worden opgebouwd. De teams moeten op korte termijn ingezet kunnen worden om een bijdrage te leveren aan de versterking van de Europese buitengrenzen. Uiteindelijk moet het team uitgroeien tot een team van 250 tot 300 personen. De kern van het team zal bestaan uit marechaussees.

Frontex-operaties

Nederland levert al een substantiële bijdrage aan de bewaking van de Europese buitengrenzen. Zo draagt Nederland bij aan Frontex-operaties met mankracht en materieel. In 2016 zal die bijdrage vooral bestaan uit de ondersteuning van de bewaking van de Europese buitengrenzen in Griekenland, Italië en Bulgarije.

Nederland stelt continu gemiddeld 20 grenswachten van de Marechaussee en de Zeehavenpolitie beschikbaar aan Frontex. Zij worden niet alleen ingezet voor grensbewaking maar ook voor de identificatie en registratie van migranten. Ook 20 tolken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst leveren daaraan een bijdrage. Nederland levert bovendien ook materieel zoals voertuigen, een kustwachtvliegtuig, een marineschip en kleinere vaartuigen.

Nederlands grensbewakingsteam

Daarnaast is vanaf begin januari tot en met juni een Nederlands grensbewakingsteam van ongeveer 45 personen actief op het Griekse eiland Chios. Dit team ondersteunt de Griekse autoriteiten bij grensbewaking, identificatie en registratie.

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):