maandag, 22. februari 2016 - 8:13 Update: 22-02-2016 14:26

MBO'er kan kiezen uit meerdere vakken afgestemd op regio

Meer keuzevakken mbo moet zorgen voor betere aansluiting in het bedrijfsleven
Foto: RVD
Den Haag

Vanaf 1 augustus kunnen mbo'ers binnen hun opleiding zelf kiezen uit meer dan 400 keuzedelen.

Op deze manier moet het onderwijs beter worden afgestemd op de ontwikkelingen in de regio waar mbo' er op school zit. De studenten kunnen een aantal vakken kiezen, die de school in overleg met het bedrijfsleven in de regio aanbiedt.

Scholen in de grensstreek gaan straks extra Duits aanbieden, zodat schoolverlaters ook over de grens aan het werk kunnen en in het noorden van het land wordt bij de opleiding bouwkunde les gegeven in het omgaan met aardbevingen.

Daar hebben studenten in het noorden van het land meer behoefte aan dan in het westen. Dit heeft minister Jet Bussemaker maandag bekendgemaakt, zo melden verschillende media.

Bussemaker in de media: 'In een regio als Groningen ontwikkelt de arbeidsmarkt zich tenslotte anders dan in Utrecht. Ik wil scholen de kans geven om sneller in te spelen op actuele arbeidsmarktontwikkelingen, zoals 3D-printing, robotisering of de groeiende technologie in de zorg. Op die manier leiden we onze mbo'ers met de meest actuele kennis en vaardigheden op. Niet alleen vergroten we hun kans op werk, ook komen ze beter beslagen ten ijs op hun werkplek van morgen.'

De keuzedelen krijgen een formele status door vermelding op het diploma en vormen een belangrijke meerwaarde op het diploma.

Categorie:
Provincie: