vrijdag, 26. februari 2016 - 15:19 Update: 28-02-2016 19:55

Kentekenparkeren van tafel

'Geen naheffing na invoeren verkeerd kenteken'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Er mag niet ook nog eens een naheffing van parkeerbelasting worden opgelegd wanneer wel parkeerbelasting is betaald maar per ongeluk een verkeerd kenteken voor de geparkeerde auto is ingevoerd. Dat oordeelde de Hoge Raad vrijdag.

In deze zaak meldde de parkeerder zich via een applicatie op haar mobiele telefoon aan op een plaats in de gemeente Amsterdam waar het kentekenparkeren is ingevoerd. Daarvoor kreeg zij parkeerbelasting en transactiekosten in rekening gebracht door Parkmobil. 

Achteraf bleek het aanmelden bij de applicatie met het kenteken van een andere auto te zijn gebeurd. Bij een controle kreeg de parkeerder een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd omdat niet voor het kenteken van de geparkeerde auto was betaald.

In deze uitspraak oordeelt de Hoge Raad dat het doen van een onjuiste aangifte parkeerbelasting door een verkeerd kenteken voor de geparkeerde auto in te voeren geen reden is voor het opleggen van een naheffingsaanslag. 

Betaald is betaald

In de wet is namelijk bepaald dat alleen kan worden nageheven wanneer de verschuldigde belasting niet is betaald. In deze zaak heeft de parkeerder wel betaald voor het parkeren. 'Dat dat niet voor de juiste auto was zoals de gemeente meende, doet daaraan niet af', aldus de Hoge Raad.

Categorie:
Provincie: