dinsdag, 1. maart 2016 - 12:17 Update: 01-03-2016 12:19

Eén op de drie Amsterdammers zwemt in stadswater

Eén op de drie Amsterdammers zwemt in stadswater
Foto: fbf
Amsterdam

Eén op de drie Amsterdammers (37 procent) zwemt in open water in de stad, en één op de twintig Amsterdammers (5 procent) zwemt in de grachten. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau OIS (Onderzoek, Informatie en Statistiek) heeft uitgevoerd in opdracht van wethouder Udo Kock (Waterbeheer).

Het bureau deed onderzoek naar waterrecreatie van Amsterdammers. Dit omdat Amsterdam nieuwe zwemplekken o.a. in de Amstel creëert. Het meest wordt gezwommen in het Nieuwe Meer en bij stadsstrand IJburg (beide 10 procent). Ook wordt er gezwommen in de Amstel en op andere plekken langs het IJ (beide 8 procent). Vies water is de voornaamste reden om ergens niet te gaan zwemmen. 

Amsterdam werkt aan meer waterrecreatie- en zwemplekken in de stad, onder andere langs en in de Amstel en bij de Sloterplas. Wethouder Udo Kock (Waterbeheer):’Amsterdammers houden van het water in hun stad. Zwemmen en andere vormen van waterrecreatie worden steeds populairder. Zonder de veiligheid uit het oog te verliezen gaan we ervoor zorgen dat er op meer plekken gezwommen kan worden in stadswater, zoals in de Amstel.’ 

Er zijn nu negen officiële zwemplekken in Amsterdam1 en er wordt op meer dan 40 niet-officiële plekken in het stadswater gezwommen. Het Amsterdamse grachtenwater wordt steeds schoner maar is geen officieel zwemwater, en zwemmen in de grachten kan gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Net als zwemmen op andere niet-officiële zwemplekken in de stad, in de stadsrivieren, meren en plassen.

Waterkwaliteit goed

De waterkwaliteit is nog nooit zo goed geweest en is de afgelopen jaren verbeterd o.a. door verplaatsing van rioolwaterzuivering naar het Westelijk Havengebied en aansluiting van woonboten op riolering. Drie op de tien Amsterdammers hebben ideeën als het gaat om verbetering van de waterrecreatie in de stad. Meer mogelijkheden om te zwemmen, betere stadsstranden en schoner water worden daarbij vaak genoemd.

Categorie:
Provincie: