dinsdag, 1. maart 2016 - 14:30 Update: 01-03-2016 14:38

De wijkagent, meer dan alleen een agent

De wijkagent, meer dan alleen een agent
Groningen

Binnen de Nationale politie zijn er diverse specialistische functies, waaronder die van wijkagent. Zo is Fred Wilbrink, wijkagent voor de eenheid Noord-Nederland in onder andere de Groningse wijk Oosterpark, met 38 dienstjaren een ouwe rot in het vak te noemen.

Wilbrink was voorheen jeugdagent en sinds een jaar werkzaam als wijkagent. Met plezier probeert hij de jeugd in zijn wijk te laten zien hoe belangrijk zijn vak is in deze maatschappij. Waar Wilbrink echt voldoening uit haalt is de jeugd binnen zijn wijk op het rechte pad te houden. ‘Dat ik de jeugd met sprongen vooruit zie gaan de goede kant op maakt mij blij’, zegt Wilbrink.

Recentelijk heeft Wilbrink in zijn functie als wijkagent geen agressie meegemaakt. Ook wijkagenten draaien de zogenoemde noodhulpdienst die veelal 112 meldingen afhandelen. Hierbij komt wel soms de nodige agressie om de hoek kijken. Op de vraag of hij wel eens bang is antwoord Wilbrink: ‘Ik denk dat iedereen wel eens bang is. Dat maakt je wel alert en scherper en je zorgt er voor dat je een goede plan van aanpak hebt voor verschillende scenario’s en incidenten. Denk maar aan wat er is gebeurd in Parijs. Nu hopen wij zo iets hier nooit mee te maken,  maar het is wel een scenario die we open houden en dan willen we er klaar voor zijn.’

Als agent bij de politie krijgt men ook de nodige emotionele zaken voor hun kiezen. En dit wordt door Wilbrink ook wel eens mee naar huis genomen, maar dit hangt sterk van het soort incident. ‘Soms is het een normale rustige week, de andere keer komt het wel eens voor dat we in een week meerdere zware incidenten hebben bijvoorbeeld twee zelfdodingen drie reanimaties,  dus dat verschild per dag. Vooral van een geslaagde reanimatie kan de wijkagent blij worden. ‘Het heel mooi als het slachtoffer met een hartslag mee gaat naar het ziekenhuis en dat maakt ons wel heel blij en dat geeft ons een goed gevoel, maar dan spreek ik voor al mijn collega’s.

Persoonlijk leed door een onnatuurlijke manier zijn incidenten die Wilbrink kunnen aangrijpen. ‘Een dodelijk ongeval waar het slachtoffer nog veel te jong is of het vinden van een overleden persoon en dat te moeten vertellen aan de na bestaande dat doet mij zeker wel wat maar dat zullen we allemaal wel hebben denk ik.’ Gelukkig kunnen agenten terugvallen op het team collegiale ondersteuning wanneer een incident een grote impact heeft.

Het is niet alleen kommer en kwel bij de politie. Ook leuke dingen passeren de revue.  Voor Wilbrink is een onvergetelijk moment dat FC Groningen vorig jaar mei in de Kuip de bekerfinale won van PEC Zwolle. ‘Al die fans, de sfeer, de saamhorigheid en gezelligheid dat vond ik echt heel leuk.’

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: