woensdag, 2. maart 2016 - 10:42 Update: 02-03-2016 12:51

Studenten in Utrecht niet blij met plannen topman NS

Topman NS krijgt het voor elkaar: studenten uit de spits
Foto: Archief EHF
Utrecht

Volgens NS-topman Roger van Boxtel zijn hogescholen en universiteiten toch bereid hun colleges aan te passen on de drukte in de spits te verminderen

Dankzij Van Boxtel gaat de hogeschool in Utrecht lesgeven tot 19.00 uur, zodat studenten dan buiten de spits kunnen reizen. Ook de universiteit van Utrecht bekijkt hiervoor de mogelijkheden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de roosters van de eerstejaars studenten, omdat zij vaak nog thuis wonen. Dit schrijft onder meer het AD woensdag.

Maar Utrecht is niet de enige stad die de roosters gaat aanpassen. Van Boxtel in de krant: 'Ik ben al in Nijmegen geweest. Ik ga volgende week naar de universiteit van Leiden en ik ga ook nog praten in Amsterdam. Het gaat vooral om de drukste knooppunten. Maar ook de universiteiten in Groningen en Enschede hebben al gezegd dat ze flexibiliseren. Dit gaat echt helpen bij de volle treinen.' Er zouden vele duizenden zitplaatsen in de spits vrijkomen als de Utrechtse onderwijsinstellingen zouden meewerken met aanpassingen van het rooster zodat studenten later kunnen beginnen en eindigen. Er zijn in heel Nederland 650.000 studenten met een ov-studentenkaart en volgend jaar komen daar nog eens 90.000 mbo'ers bij. In de spits vormen zij ruim een derde van het aantal treinreizigers.

Of dit beleid voor de studenten zelf ook zo gunstig is en of de avondcolleges goed bezocht gaan worden, valt sterk te betwijfelen. In Utrecht zijn de studenten boos over deze plannen en denken ze al na over acties. Voorzitter Pijke Dorrestein van studentenunie Vidius in de krant: 'We zijn helemaal niet zo flexibel als het lijkt.' Volgens hem kunnen studenten niet zomaar 's avonds naar college. Door de afschaffing van de basisbeurs hebben ze de inkomsten uit bijbaantjes hard nodig. En veel studenten werken juist 's avonds in bijvoorbeeld de horeca.

Categorie:
Provincie: