donderdag, 3. maart 2016 - 12:22 Update: 03-03-2016 15:33

Winkelcentrum Apeldoorn weer vrijgegeven

Deel winkelcentrum en markt Apeldoorn ontruimd vanwege mogelijke explosieve stof
Foto: Archief FBF.nl
Apeldoorn

De politie heeft een deel van het winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn en de markt ontruimd. Er is een mogelijk explosieve stof aangetroffen tijdens een onderzoek naar een eerdere ramkraak vanochtend. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie doet hier op dit moment onderzoek naar.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie doet hier op dit moment onderzoek naar. De ontruimde markt wordt door agenten bewaakt. Bij een verzorgingshuis en sporthal in de buurt worden mensen opgevangen.  

In de nacht van woensdag op donderdag 3 maart hebben onbekenden geprobeerd een pinautomaat te forceren aan de Saloméstraat in Apeldoorn. Dat mislukte, er is niks buit gemaakt. De auto waarmee de daders het gebouw geramd hebben is vlakbij uitgebrand.

De ramkraak vond plaats rond 04.45 uur. Getuigen belden de politie nadat ze wakker werden van het lawaai. Getuigen hebben meerdere personen bij het gebouwtje gezien, het is niet helemaal duidelijk precies hoeveel daders erbij betrokken waren. De schade aan het gebouw is groot maar het is niet gelukt om iets buit te maken. De politie onderzoekt nog of de daders ook geprobeerd hebben de pinautomaat op te blazen.

Het voertuig dat gebruikt werd om het gebouw te rammen werd brandend aangetroffen op de hoek met de Laan van Zevenhuizen. Het is niet bekend of de auto in brand gestoken is of vlam gevat heeft als gevolg van het rammen van de pinautomaat. De brandweer heeft de autobrand geblust. Op de auto zaten gestolen kentekenplaten.

UPDATE 11.35 uur

De politie heeft een deel van het winkelcentrum Anklaar en de markt ontruimd. Er is een mogelijk explosieve stof aangetroffen tijdens het onderzoek. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie doet hier op dit moment onderzoek naar. 

UPDATE 12.00 uur

Inmiddels is er GRIP 1 afgekondigd. Dat betekent dat de hulpdiensten nauw samenwerken. De ontruimde markt wordt door agenten bewaakt. Bij een verzorgingshuis en sporthal in de buurt worden mensen opgevangen. 

UPDATE 13.00 uur

In totaal zijn er 25 woningen, het winkelcentrum en de markt ontruimd. Ongeveer 10 mensen maken gebruik van de opvanglocaties, de meeste mensen wachten in de buurt of regelen zelf een verblijfplaats. Het onderzoek naar de mogelijk explosieve stof is nog in volle gang. Het is nog onbekend hoe lang deze situatie duurt.

UPDATE 13.45 uur

De EOD is nog steeds bezig met het onderzoek in het gebouwtje van de pinautomaat. Officieel spreken we van een combinatie van een ram- en plofkraak die vannacht heeft plaatsgevonden.  

UPDATE 14.30 uur

Zojuist is het het gebouwtje met de pinautomaat vrijgegeven door de EOD. De mogelijk explosieve stof is opgeruimd. In verband met het onderzoek naar de ram- en plofkraak doet de politie verder geen mededelingen over de stof. De bewoners van de woningen kunnen weer terug naar huis, en ook de winkeliers en marktkooplieden kunnen weer terug. De hulpdiensten ruimen op en vertrekken.   

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: