vrijdag, 11. maart 2016 - 8:52 Update: 11-03-2016 8:57

Vijf verdachten gehoord in onderzoek dode bruinvis

Vijf verdachten gehoord in onderzoek dode bruinvis
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Sexbierum

De politie heeft de afgelopen dagen vijf verdachten verhoord in het onderzoek naar de dode bruinvis. Het gaat om drie 17-jarige jongens, waarvan één uit de gemeente Sûdwest-Fryslân, één uit Bolsward en één uit IJlst, een 18-jarige uit Heeg en een 21-jarige jongeman uit Minnertsga.

Uit onderzoek is ook gebleken dat er vermoedelijk nog iemand bij was betrokken. Hij mag zich binnenkort verantwoorden over zijn aandeel bij dit incident.

Burgernetactie

De bruinvis werd maandag 29 februari levenloos aangetroffen op de Sedyk in Sexbierum. In eerste instantie was onduidelijk wat doodsoorzaak was. Na een burgernetactie onder 238 deelnemers kwamen negen reacties binnen. Via Meld Misdaad Anoniem kreeg de politie drie meldingen. Na onderzoek kwamen er vijf verdachten in beeld. In overleg meldden zij zich vrijwillig aan het politiebureau. Ze verklaarden dat zij er allemaal op één of andere manier bij betrokken waren.

Onderzoek

De bruinvis is onderzocht bij de afdeling pathologie van de Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht). Uit de sectie op de bruinvis bleek dat het dier niet gezond was en waarschijnlijk al was overleden voordat de jongens het aantroffen. Toen ze het dier uit het water trokken raakte de kop van de romp los. Toen ze de bruinvis achter de auto aan sleepten kwamen de ingewanden en de foetus naar buiten. Hier schrokken de vijf verdachten zo van dat ze er vandoor zijn gegaan. Ze verklaarden dat het een ondoordachte actie was geweest waarbij ze niet over de gevolgen hadden nagedacht. Vanuit de politie en het Openbaar Ministerie wordt naar een passende straf gezocht.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):