vrijdag, 11. maart 2016 - 13:24 Update: 11-03-2016 21:55

OvJ houdt gemeente Boxtel en anti-kraakbedrijf verantwoordelijk voor dood 20-jarige studente

Geldboetes tot 60.000,- euro geëist elektrocutie studente
Foto: Archief EHF
Den Bosch/Boxtel

De officier van justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch geldboetes geëist voor drie partijen: 60.000 euro voor de gemeente Boxtel en voor het anti-kraakbedrijf en 30.000 euro voor de technische dienst van het anti-kraakbedrijf. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

De officier noemde de dood van de 20-jarige vrouw onnodig, en het leed onbeschrijflijk. De nalatigheid van alle drie partijen leidde volgens het OM rechtstreeks tot de dood van het slachtoffer.

Geëlektrocuteerd 

De studente kwam op 24 januari 2013 om het leven toen ze werd geëlektrocuteerd in de douche. Zij woonde met twee huisgenoten in een anti-kraakpand in Boxtel. De oude boerderij is eigendom van de gemeente en werd in beheer gegeven aan Camelot Beheer bv. De drie studenten bewoonden het pand aan de Koevoortseweg via een anti-kraakovereenkomst.

De staat van de elektrische installatie in het woonhuis was erbarmelijk en levensgevaarlijk; er was geen deugdelijke beveiliging tegen elektrische schokken, er waren loshangende elektriciteitsdraden en het ontbrak aan aarding in de badkamer. De jonge vrouw stief door de elektrocutie in de badkamer, toen zij een douche wilde nemen. 

Schokken in de badkamer werden al eerder gevoeld door haar huisgenoot en gemeld. Hierop is een monteur aan het werk gezet die niet de vereiste kennis had om de levensgevaarlijk situatie te onderkennen, laat staan te verhelpen. De officier stond uitgebreid stil bij het leed en verdriet van de nabestaanden en van de huisgenoot, die de jonge vrouw dood aantrof.

Het OM heeft de drie verdachte rechtspersonen gedagvaard voor dood door schuld. Het OM verwijt de gemeente Boxtel de stroomvoorzieningen in het pand niet te hebben gecontroleerd voor zij het beheer van het pand uit handen gaf. De erbarmelijke staat van elektrische installatie leidde direct tot de dood van de jonge vrouw. 

Camelot heeft vervolgens, zo luidt de verdenking, de onveilige woning in bruikleen gegeven zonder zich er werkelijk van te vergewissen dat het veilig was. Daarnaast maakt het anti-kraakbureau gebruik van een Technische Dienst die op papier een aparte rechtspersoon is. Deze dienst heeft de grote problemen van de elektriciteit niet onderkend en niet verholpen.

De officier van justitie ziet grove nalatigheden in het handelen van de drie partijen. De verdachte partijen hebben volgens de officier van justitie geen enkele verantwoordelijk genomen voor de veiligheid van de bewoners noch voor tragische dood van de studente.

Categorie:
Provincie: