zaterdag, 12. maart 2016 - 11:31

FNV dagvaardt uitzender At Work en pluimveeverwerker Heijs wegens structurele onderbetaling

FNV dagvaardt uitzender At Work en pluimveeverwerker Heijs wegens structurele onderbetaling
Foto: Archief FBF.nl
Leek

De FNV heeft uitzendbureau At Work in Putten en pluimveeverwerker Heijs in Leek gedagvaard in een langlopend conflict over onderbetaling. At Work heeft gemiddeld 40 uitzendkrachten tewerkgesteld bij Heijs. Over een periode van vijf jaar hebben deze uitzendkrachten in totaal rond 1,3 miljoen euro te weinig betaald gekregen. In plaats van het geldende loon in de pluimveesector, ontvingen zij slechts het minimumloon.

De onderbetaling is reeds in 2014 geconstateerd door de FNV aan de hand van loonstroken van medewerkers van At Work. De misstanden zijn op 11 juni 2015 bevestigd door het ministerie van SZW, na onafhankelijk onderzoek door de Inspectie SZW.

Beroep op Wet Aanpak Schijnconstructies

Vanaf 1 juli 2015 is ook Heijs rechtstreeks verantwoordelijk voor juiste betaling, vanuit de ketenaansprakelijkheid in de Wet Aanpak Schijnconstructies. De FNV heeft At Work en Heijs aangeschreven over de onderbetaling en gesommeerd deze met terugwerkende kracht ongedaan te maken. Gesprekken vorig jaar met beide bedrijven leidden niet tot een oplossing. Daarom stapt de vakbond nu naar de rechter.

Nieuwe cao nodig

Ook wil de FNV voor de pluimveeverwerkende industrie een nieuwe cao met fatsoenlijk loon voor iedereen en afspraken over betere naleving. Jan Verhoeven, bestuurder FNV: ”Met fatsoenlijke beloning voor iedereen willen we ook voorkomen dat vaste krachten voor de werkgever onaantrekkelijker worden. Met afspraken over betere naleving van de cao kunnen we conflicten over beloning voorkomen.”

Categorie:
Provincie: