maandag, 14. maart 2016 - 16:02 Update: 14-03-2016 16:06

Chemiebedrijven gaan waterstof uitwisselen via pijpleiding

Chemiebedrijven gaan waterstof uitwisselen via pijpleiding
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Terneuzen

Chemiebedrijven Dow Benelux, Yara en ICL-IP Terneuzen gaan onderling waterstof uitwisselen via een pijpleiding. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken maandagmiddag.

'DOW Benelux heeft waterstof over als restproduct, terwijl kunstmestmultinational Yara en broomproducent ICL-IP waterstof nodig hebben als grondstof voor hun eindproducten. Yara en ICL-IP moeten nu zelf waterstof maken of inkopen. Door het uitwisselen van waterstof kunnen deze bedrijven hun CO2-uitstoot en gasverbruik fors verminderen. De besparing is ongeveer net zo groot als het gebruik van drieduizend huishoudens', aldus het minsiterie.

Minister Kamp van Economische Zaken: ‘Dow, Yara en ICL-IP dragen hiermee bij aan het oplossen van een maatschappelijke uitdaging én aan het versterken van de economie. Ze zetten de industriesector in Zeeland nog beter op de kaart.’

De waterstof wordt uitgewisseld via een bestaande gaspijpleiding van Gasunie onder het Kanaal bij Terneuzen; deze loopt van DOW via ICL-IP naar Yara. De leiding wordt nu nog maar incidenteel gebruikt. Minister Kamp ondertekende in Sluiskil een overeenkomst met de betrokken bedrijven, de provincie Zeeland, Gasunie, Impuls Zeeland en de havens van Vlissingen en Terneuzen. De overeenkomst heet Green Deal Waterstof Symbiose.

Minister Kamp legde ook de eerste steen voor een nieuwe fabriek van Yara. De Noorse kunstmestmultinational investeert een kwart miljard euro in deze zogeheten Ureum-8 fabriek. De totale investeringen van Yara in Sluiskil in de afgelopen vijf jaar komen daarmee op 700 miljoen euro, terwijl de chemische industrie in Europa onder druk staat.

Minister Kamp: ‘Met deze investeringen toont een grote multinational als Yara vertrouwen in Nederland als vestigingsland en Zeeuws-Vlaanderen als strategische locatie. De bouw van de nieuwe fabriek is goed nieuws, niet alleen voor Yara, maar voor de hele regio.’

Grote industriële bedrijven als DOW, Cargill, SABIC en Yara zijn belangrijk voor de werkgelegenheid in Zeeland. Van de totale beroepsbevolking van 161.000 mensen werken er 136.000 in de industrie en diensten.

Categorie:
Provincie: