woensdag, 16. maart 2016 - 15:26 Update: 16-03-2016 21:04

NCTV: aanwijzingen voor meer IS-aanslagen in Europa

Dreigingsniveau Nederland blijft gehandhaafd op substantieel
Foto: Archief EHF
Den Haag

Er blijft sprake van een complex dreigingsbeeld, waarbij diverse actoren zoals terroristische organisaties, transnationale netwerken, kleinschalige cellen en eenlingen, zowel klein- als grootschalige aanslagen kunnen plegen. Dit heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) woensdagmiddag bekendgemaakt.

'Substantieel' gehandhaafd

'Naast de jihadistische dreiging is er ook aandacht voor de dreiging vanuit links- en rechtsextremisme. Het dreigingsniveau voor Nederland blijft daarom gehandhaafd op substantieel. Dit houdt in dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is', aldus de NCTV. 

Er zijn echter nu geen concrete aanwijzingen dat er aanslagen in of tegen Nederland worden voorbereid. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van de NCTV. Het DTN en de beleidsreactie zijn woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Nog nooit zoveel aanslagen

Nog nooit werden er in één jaar zoveel jihadistisch-terroristische aanslagen in westerse landen gepleegd als in 2015: veertien aanslagen, twee keer zoveel als in 2014. Negen aanslagen werden gepleegd in West-Europa waarbij vooral Frankrijk werd getroffen. 

Het potentiële gevaar van terugkeerders, een belangrijke reden in maart 2013 om het dreigingsniveau te verhogen tot ‘substantieel’, manifesteerde zich op 13 november op zeer gewelddadige wijze bij de aanslagen in Parijs. Ze werden uitgevoerd door een groep van wie de meerderheid getraind was in Syrië en was teruggekeerd met de opdracht aanslagen te plegen. 

Het is waarschijnlijk dat het Parijse plot niet het enige serieuze ISIS-plot tegen Europa is. Daarvoor bestaan diverse aanwijzingen. ISIS beschikt waarschijnlijk over een speciale eenheid die belast is met het plannen van aanslagen met goed getrainde terroristen in het buitenland.

Categorie:
Provincie: