maandag, 21. maart 2016 - 10:22 Update: 21-03-2016 20:12

Woonbond dreigt met miljoenenclaim vanwege 'gluurverhoging'

Woonbond start juridische procedures tegen gluurverhoging
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De Woonbond wil schikken met de Belastingdienst en verhuurders zodat huurders die ten onrechte te veel huur hebben betaald hun geld terug kunnen krijgen en de huren omlaag gaan. Dit schrijft de Woonbond maandag op de website.

De extra hoge huurverhogingen die de middeninkomens de afgelopen drie jaar hebben gekregen, zijn onrechtmatig, omdat het verstrekken van inkomensgegevens in strijd was met privacy wetgeving. Dat bleek recentelijk uit een uitspraak van de Raad van State. Op een eerste uitnodiging om over een schikking te komen praten werd door verhuurdersorganisaties en de Belastingdienst afwijzend gereageerd. ´Wij zijn daarom genoodzaakt juridische stappen te ondernemen,´ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Dat betekent in eerste instantie een kort geding om een einde te maken aan het verwerken van inkomensgegevens. Dat gebeurt op dit moment nog wel, terwijl dat niet mag. Minister Blok wil dit met een wetswijziging mogelijk maken, maar de Eerste Kamer heeft deze wet nog niet aangenomen. Het kort geding dient komende donderdag. Daarnaast bereidt de Woonbond een collectieve zaak voor, om namens de huurders die te veel huur hebben betaald, geld terug te eisen. Het gaat bij benadering om 300 miljoen euro. De huurdersvereniging laat weten nog steeds open te staan voor een schikking, om juridisch getouwtrek te voorkomen.

Bescheiden middeninkomens

Daarnaast kunnen verhuurders en de Belastingdienst ook individuele claims verwachten wanneer ze niet bereid zijn een collectieve regeling te treffen. Het gaat om honderdduizenden hurende huishoudens. Huishoudens met een bruto inkomen boven de 34.000 euro konden de afgelopen drie jaar al een extra hoge huurverhoging krijgen. Het gaat hierbij niet alleen om het terugvorderen van de te veel betaalde huur, maar ook om het verlagen van de huidige huurprijs. Het huidige huurniveau is immers op onrechtmatige gronden bereikt. Veel mensen betalen nu een maandhuur die meer dan 100 euro hoger ligt dan drie jaar geleden.  

Enorme huurstijgingen

Veel middeninkomens hebben enorme huurstijgingen gehad. ‘Dit zijn middeninkomens die vaak niet terecht kunnen in de vrije sector, en de huurprijs voor hun huidige huurwoning jaar op jaar fors zien stijgen waardoor de huur voor velen onbetaalbaar wordt,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. ’Nu blijkt dat deze extra huurverhoging onrechtmatig is moet dit worden gecorrigeerd. Desnoods door de rechter.’

Collectieve zaak

Huurders hoeven zich niet aan te melden om mee te doen aan de collectieve zaak. Bij een eventuele schikking, of uitspraak, kunnen alle huurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging hebben gehad, een beroep doen op de uitspraak of de in schikking getroffen regeling. 

Categorie:
Provincie: