maandag, 21. maart 2016 - 17:00 Update: 21-03-2016 17:29

Celstraffen tot 18 jaar en vrijspraak voor 'Purmerlandmoorden'

Celstraffen tot 18 jaar en vrijspraak voor 'Purmerlandmoorden'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In de strafzaak die bekend is geworden onder de naam 'Purmerlandmoorden' heeft de rechtbank in Amsterdam maandag uitspraak gedaan. Dit meldt de rechtbank Amsterdam maandagmiddag.

'De verdachte J.P. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De verdachte A.v.L. is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf. De verdachte M.W. is vrijgesproken van betrokkenheid bij doodslag', aldus de rechtbank.

Het hof acht bewezen dat P. zich schuldig heeft gemaakt aan medeplegen van doodslag op 3 personen. De verdachte V.L. is medeplichtig geweest aan de doodslag op 2 mensen. V.L. en W. zijn daarnaast veroordeeld voor handel en bezit van hennep. W. heeft voor dit feit 4 maanden gevangenisstraf gekregen.

De rechtbank Noord-Holland veroordeelde de verdachten eerder tot de volgende gevangenisstraffen: P. 20 jaar voor medeplegen van 1 doodslag en 2 moorden, V.L. 12 jaar voor medeplegen van 2 moorden en W. 10 jaar voor medeplegen doodslag. 

Deze veroordelingen van V.L. en W. betroffen eveneens hennepteelt en handel. De verdachten en het Openbaar Ministerie(OM) zijn in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof Amsterdam.

Zelfmoord

Een vierde verdachte, R.D., was op 11 mei 2012 aangehouden in verband met de verdenking van zijn betrokkenheid bij deze feiten. Hij heeft zichzelf van het leven beroofd en heeft nooit terecht gestaan.

Drie doden op één dag

De zaak heeft betrekking op 3 slachtoffers: M. Benbouker, A. Kools en M. Bouhuijs, die op 20 december 2011 zijn doodgeschoten. Benbouker is doodgeschoten op de Kanaaldijk te Landsmeer, daarna zijn Kools en Bouhuijs om het leven gebracht op een parkeerplaats nabij Purmerland.

Lagere straffen dan geëist

Het hof heeft lagere straffen opgelegd dan het OM had geëist, omdat ten aanzien van Kools en Bouhuijs niet medeplegen van moord bewezen is geacht, maar medeplegen van doodslag. Anders dan het OM vindt het hof dat V.L. medeplichtig is aan de doodslag op Kools en Bouhuijs en niet als medepleger kan worden beschouwd.

Categorie:
Provincie: