woensdag, 23. maart 2016 - 17:11 Update: 23-03-2016 17:16

Acht jaar cel geëist voor schietpartij discotheek Rotterdam

Acht jaar cel geëist voor schietpartij discotheek Rotterdam
Foto: Archief EHF
Den Haag/Rotterdam

Woensdag heeft de advocaat-generaal in Den Haag in hoger beroep 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 28-jarige man die wordt verdacht van twee pogingen tot doodslag, verboden wapenbezit en mishandeling van zijn (ex-)partner.

'De verdachte schoot op 1 augustus 2013 in een drukbezochte discotheek in Rotterdam twee mensen neer', meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdagmiddag.

De rechtbank veroordeelde de man tot 6 jaar cel. De verdachte tekende hoger beroep aan tegen het vonnis. In hoger beroep is nader onderzoek verricht, waaronder het horen van een aantal getuigen. Volgens het OM hebben zij het bestaande beeld van de gebeurtenissen bevestigd.

Op de bewuste avond trok de verdachte tijdens een ruzie in de Rotterdamse club een vuurwapen en vuurde meerdere kogels af. Beide slachtoffers werden in de benen geraakt. Diverse personen waren getuige van het geweld. Zij hebben waargenomen dat de verdachte gericht heeft geschoten. 

Enkele getuigen hebben de schutter ter plaatse aangewezen, waarna deze kon worden overmeesterd door een portier. Deze heeft hem naar buiten gebracht en met hulp van een daar toevallig aanwezige politieman onder controle gehouden tot de politie ter plaatse kwam. Een andere portier zag dat de verdachte een vuurwapen liet vallen.

Geschoten na kopstoot

De aanleiding voor de schietpartij is waarschijnlijk een kleinigheid geweest: de ruzie ontstond toen een van de slachtoffers de verdachte niet wilde laten passeren. Er ontstond een woordenwisseling, waarna het slachtoffer de verdachte een kopstoot gaf. 

Daarop trok de verdachte zijn wapen en schoot. Het is, aldus de advocaat-generaal, slechts een kwestie van geluk geweest dat er geen doden zijn gevallen, of slachtoffers met ernstiger letsel. ,,Dat had zomaar in deze overvolle discotheek kunnen gebeuren.’’ De advocaat-generaal wees op de grote impact die het schietincident heeft gehad op de slachtoffers, de portiers, het overige personeel en het aanwezige publiek.

De verdachte ontkent dat hij de schutter is geweest, volgens het OM tegen beter weten in. Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden en toont geen enkele empathie met de slachtoffers, aldus de advocaat-generaal. De verdachte heeft een fors strafblad.

Ook de mishandeling van zijn toenmalige partner laat volgens de advocaat-generaal een gebrek aan respect voor zijn medemens zien. De verdachte heeft haar geschopt, geslagen en in haar wang gebeten. Vooral het bijten rekent het OM de verdachte ernstig aan. Het hof doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Categorie:
Provincie: