vrijdag, 25. maart 2016 - 12:03 Update: 25-03-2016 12:09

Marechaussee pakt fraudeurs valse ID-bewijzen op

Marechaussee pakt fraudeurs valse ID-bewijzen op
Foto: KMar
Den Haag

Afgelopen dinsdag heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar), in een lopend onderzoek naar ID-fraude, twee mannen van 45 en 50 jaar uit Den Haag aangehouden. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

'Het tweetal wordt verdacht van het op grote schaal vervaardigen van valse Nederlandse reis- en identiteitsdocumenten. In het onderzoek zijn meerdere panden doorzocht en gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Daarnaast zijn grote sommen contant geld aangetroffen', aldus het OM. 

Het Landelijke Parket (OM) verdenkt de mannen onder andere van het vervalsen van Nederlandse reisdocumenten en identiteitsbewijzen (artikel 231 van het Wetboek van Strafrecht). Met de documenten zijn meerdere strafbare feiten gepleegd. 

De Nederlandse documenten werden in beslag genomen in Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en België. Het vermoeden bestaat dat met de ID-bewijzen diverse vormen van migratiecriminaliteit zijn gepleegd zoals mensensmokkel. 

Onderzoek 

De zaak is aan het licht gekomen nadat de Koninklijke Marechaussee in de periode tussen 2010 en 2013 Nederlandse identiteitskaarten aantrof die veelal op dezelfde manier waren vervalst. 

Hierop hebben documentendeskundigen een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de wijze van vervalsing. De Forensische Opsporing heeft vervolgens gezocht naar bruikbare sporen. Die sporen hebben recent geleid tot de identificatie van de 50-jarige hoofdverdachte. 

Aanhoudingen 

Uit onderzoek bleek verder dat een theehuis in Den Haag werd gebruikt als ontmoetingsplaats voor het ontplooien van de criminele activiteiten. Zowel in het theehuis als in twee woningen zijn afgelopen dinsdag doorzoekingen gedaan. De verdachten zijn aangehouden. 

Voorgeleid 

De 50-jarige man uit Den Haag wordt vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. De 45-jarige medeverdachte zal niet worden voorgeleid.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):