zaterdag, 26. maart 2016 - 12:13 Update: 26-03-2016 17:48

33-jarige man uit Utrecht opgepakt voor dreigen met aanslagen in België

Man uit Utrecht aangehouden voor dreigen met bom België
Foto: Archief FBF
Utrecht

De politie heeft zaterdag in Utrecht een man aangehouden voor het dreigen met een terroristische aanslag in België. Deze man wordt overgedragen aan de Belgische autoriteiten.

Op dinsdagmiddag 22 maart stuurde de 33-jarige man uit Utrecht een e-mail naar media en de gemeente in Leuven. Hierin stond vermeld dat de aanslagen op België doorgingen en er die avond een aanslag in Leuven zou plaats vinden tenzij er een groot geldbedrag werd gestort op een opgegeven rekeningnummer.

Groot alarm

Gezien de terroristische aanslag in Brussel een paar uur daarvoor, werd direct groot alarm geslagen door de politie in België. Leuven ligt namelijk op nog geen 30 kilometer van Brussel. Al snel bleek de email afkomstig uit Nederland en het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie startte een onderzoek. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er in Utrecht via een openbaar anoniem wifi netwerk was gewerkt. Na grondig onderzoek lukte het de politie camerabeelden veilig te stellen van de man, die vermoedelijk de terroristische dreigemail verstuurde.

Relatieconflict

De Belgische politie heeft het opgegeven rekeningnummer nagetrokken en dit bleek van een inwoner uit Leuven te zijn. Vermoedelijk wilde de man uit Utrecht hem laten opdraaien voor deze dreiging. De politie houdt er voorlopig rekening mee dat het motief van de dreiging in de relationele sfeer ligt.

Overgedragen

De Utrechter is aangehouden door de Nederlandse politie en wordt overgedragen aan de Belgische politie. In België staat een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar voor bedreiging met het plegen van een terroristische aanslag. Daarnaast zal de politie de kosten van het politieonderzoek in België en in Nederland verhalen op de man.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: