woensdag, 30. maart 2016 - 20:16

FNV en transportbedrijven Vos en Van den Bosch tegenover elkaar in de rechtbank

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Leeuwarden

Morgen (donderdag 31 maart) en volgende week dinsdag (5 april) treft de FNV twee grote transporteurs voor de rechter. Morgen staan de FNV en Vos Transport tegen over elkaar bij het Gerechtshof in Leeuwarden en op 5 april treft de FNV transportbedrijf Van den Bosch Transporten in Den Bosch.

fgelopen jaren hebben de FNV – Stichting VNB en de Inspectie SZW onderzoek gedaan naar de werkwijze van de transportbedrijven Vos, met vestigingen in Deventer en Limburg, en Van den Bosch uit Erp. Vorig jaar won FNV al een rechtszaak tegen Van den Bosch over de inzet van Hongaarse chauffeurs met Hongaarse lonen. De rechter oordeelde dat Nederlands loon moet worden betaald als buitenlandse chauffeurs in en vanuit Nederland rijden in dienst van buitenlandse dochterondernemingen.

Met die uitspraak in de hand spande FNV een kort geding procedure aan tegen Vos Transport, die dezelfde constructie hanteert, maar haar Roemeense chauffeurs nog minder betaald. In die zaak durfde de rechter in kort geding de vorderingen van FNV niet toe te wijzen.

Morgen staan FNV en Vos tegenover elkaar bij het Gerechtshof in Leeuwarden in een appelprocedure over de eerdere zaak. Dinsdag 5 april treffen de FNV en Van den Bosch elkaar bij het Gerechtshof in Den Bosch. Het bedrijf is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter in een bodemprocedure.

Gewoon goed werk


FNV voert, met vrachtwagenchauffeurs, zowel juridisch, politiek als ook publicitair strijd voor gewoon goed werk in de transportsectors. Afgelopen weekeinde publiceerde FNV nog een filmpje over de manier waarop Mercedes de transporten van haar nieuwe personenauto’s georganiseerd heeft. Daarnaast doet FNV mee aan een Europees breed burgerinitiatief voor Fair Transport Europe. Over heel Europa worden een miljoen handtekeningen opgehaald om de Europese beleidsmakers te bewegen alles in het werk te stellen om te komen tot een eerlijke transportsector.

Categorie:
Provincie: