woensdag, 30. maart 2016 - 21:18

Nederland stuurt tweede Border Security Team naar Lesbos

Nederland stuurt tweede Border Security Team naar Lesbos
Foto: Min. Veiligheid en Justitie
Lesbos

Nederland gaat vanaf 31 maart 2016 een tweede Border Security Team (BST- II) in Griekenland inzetten. Op het eiland Lesbos krijgen de Grieken ondersteuning bij de inrichting van een EU-hotspot waar migranten worden gescreend, geïdentificeerd en geregistreerd. Daarnaast ondersteunt het team bij de grensbewaking en de implementatie van de afspraken tussen de EU en Turkije. Dit gebeurt in het kader van een gezamenlijke Frontex-operatie.

Dit meldden staatssecretaris Dijkhoff en minister Hennis-Plasschaert vandaag aan de Tweede Kamer. “Een goede registratie van asielzoekers is heel belangrijk. Zonder goede registratie van asielzoekers hebben Europese maatregelen als herplaatsing geen zin.", aldus de beide bewindspersonen.  
  
Het BST-II van ongeveer 55 personen bestaat uit medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en de Koninklijke Landmacht, de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie.   
Het BST-II wordt ingezet onder de vlag van EU-agentschap Frontex, dat lidstaten ondersteunt bij het bewaken van de buitengrenzen. Frontex en het EU ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) hebben lidstaten gevraagd om extra personeel en materieel te leveren.
  
In het afgelopen jaar is het aantal asielaanvragen in Europa en Nederland sterk toegenomen. Daarom vindt het kabinet het noodzakelijk een aantal maatregelen te treffen om de asielinstroom beheersbaar te houden. Eén van de maatregelen is de inzet van dit tweede Border Security Team. Op Chios (Griekenland) is sinds 4 januari jl. het eerste Border Security Team actief. 

Lees alles over:
Categorie: