vrijdag, 1. april 2016 - 14:20 Update: 02-04-2016 9:43

Schokkend! Animal Rights legt dierenleed bij varkensbedrijf vast

Schokkend! Animal Rights legt dierenleed bij varkensbedrijf vast
Foto: Animal Rights
Amsterdam

Animal Rights heeft schokkende undercoverbeelden gemaakt in een megastal van de beruchte varkensbaron Straathof. Hierop is de lijdensweg te zien van een verzwakt biggetje die naar adem hapt terwijl zij bovenop haar dode soortgenoten in een kruiwagen ligt, wachtend op de dood.

Eind 2014 kwam het bedrijf ook al in opspraak toen de Duitse politie en milieudienst bij het bedrijf in Duitsland invallen deden in de stallen in Oost-Duitsland. Het Duitse blad Stern bracht destijds een reportage waarop het dierenleed, net als nu, in beeld werd gebracht.

Adriaan Straathof, opererend onder de naam Sebava, heeft minimaal vijf megastallen in Nederland met circa 60.000 vergunde varkens. Vorig jaar kocht hij een nieuwe megastal aan in het Overijsselse Mariënheem om daar 11.000 varkens te fokken. Hij bezit in Duitsland en Hongarije achttien megastallen. In Duitsland werd Straathof eind 2014 veroordeeld wegens dierenmishandeling.

Het is niet de eerste keer dat Straathof met justitie in aanraking komt: 'Naast dierenleed zijn er bovendien klachten over stankoverlast', schrijft het FD, zowel in Nederland als Duitsland. 

Ooggetuigeverslag Directeur Animal Rights

Robert Molenaar was zelf ooggetuige in de megastal: ‘De megastal is een doolhof van gangen. Achter elke deur bevindt zich een ruimte met vleesvarkens, zwangere zeugen of biggen. De vele duizenden dieren, de vieze muren, de enorme stank, het lekkende dak en de geluiden van draaiende machines maakt het tot een akelige plek.’ Uit de beelden die Animal Rights heeft gemaakt blijkt dat de megastal slecht onderhouden wordt. Een zeug stond in een straal van water vanwege een kapotte waterleiding. Omdat zij opgesloten zat tussen stangen kon ze letterlijk geen kant op. De andere zeugen hadden hierdoor geen water tot hun beschikking.

Let op! De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Undercover in de megastal van Straathof from Animal Rights on Vimeo.

Categorie:
Provincie: