maandag, 4. april 2016 - 20:56 Update: 04-04-2016 20:57

55 aanhoudingen, 55 kilo drugs en 111 doorzoekingen bij grote antie-drugsactie

55 aanhoudingen, 55 kilo drugs en 111 doorzoekingen bij grote antie-drugsactie
Best

Politie en OM hebben op maandag 4 april tijdens een grote drugsactie in het Zuiden van Nederland in totaal 55 mensen aangehouden. Er werden tot op heden 111 doorzoekingen gedaan. Daarbij zijn diverse zaken aangetroffen. Politie en OM zijn nog bezig met het onderzoeken van alle stoffen en locaties. Alle ondergenoemde resultaten zijn dan ook indicatief.

Operatie Trefpunt komt voort uit een groot onderzoek, Explorer, naar een ontmoetingsplek voor criminelen in Best (Oost-Brabant). Onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf verzamelden zich hier tientallen verdachten. Ze maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische drugs. Deze ontmoetingsplek is geobserveerd en afgeluisterd door de politie. Dit leverde dermate veel informatie op dat hier zo’n vijftig deelonderzoeken uit voortvloeiden.

Best

Op de locatie in Best trof de politie vandaag 15 kilo pillen aan. Deze moeten nog worden onderzocht, maar vermoedelijk gaat het om XTC. Ook de drie hoofdverdachten zijn aangehouden, één van hen in Tsjechië. Het pand in Best is door het bestuur gesloten voor de periode van één jaar.

Labs

Op vier locaties werden in totaal zes laboratoria voor synthetische drugs aangetroffen. Dit was in Eindhoven, Moergestel, Rotterdam (2x) en Oud-Turnhout (België, 2x). Bovendien werd 15 kilo MDMA (goed voor de productie van ruim 100.000 XTC-pillen) in beslag genomen, net als bijna 20 kilo amfetamine. Er werd in totaal 5000 liter aan chemicaliën gevonden, vermoedelijk grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.

Hennep

In Eindhoven werd een woning vol hennep binnen gevallen. In totaal ging het hier om honderden planten. In de woning was ook met de stroom geknoeid, volgens medewerkers van politie en OM ging het om een ‘tikkende tijdbom’ zo brandgevaarlijk was de situatie. Naast deze kwekerij werd in totaal nog drie kilo hennep gevonden en twee kilo cocaïne.

Vuurwapens

Tijdens operatie Trefpunt werden in totaal twintig vuurwapens in beslag genomen. Vier daarvan tijdens een doorzoeking aan de Broekweg in Waalre. Daarbij ging het om twee handvuurwapens, een Uzi en een Kalasjnikov. Ook werden diverse stroomstootwapens, steekwapens, boksbeugels en dergelijke in beslag genomen.

Geld

Door politie en OM werd in alle doorzoekingen ook geld in beslag genomen. Uit kluizen, matrassen, kruipruimtes en big-shoppers kwam in totaal ruim 4 ton tevoorschijn. Daarnaast werd ook beslag gelegd op diverse luxe goederen waarvan de politie vermoedt dat het met crimineel vermogen is aangeschaft. Onder andere twee Harley-Davidsons, 26 auto’s, een vrachtwagen, 5 scooters, twee boten, een jetski en een quad.

OMG

Tussen de aangehouden verdachten zaten in totaal 5 OMG-leden. Leden van OMG’s zijn regelmatig in verband te brengen met georganiseerde criminaliteit die de samenleving ondermijnt en normoverschrijdend gedrag.

Buitenland

Ook in het buitenland werden diverse acties uitgevoerd in het kader van Operatie Trefpunt. Tien in totaal, waarvan negen in België en een in Tsjechië. In het kader van de aanpak Intensivering Zuid wordt intensief samengewerkt met België om verplaatsingseffecten over de grens tegen te gaan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):