dinsdag, 5. april 2016 - 15:40 Update: 05-04-2016 20:55

Hoogbejaarde chimpansee 'Mama' overleden

Oudste chimpansee (59) van Nederland overleden
Foto: Burgers' Zoo
Arnhem

De oudste chimpansee in Nederland is dinsdag op 59-jarige leeftijd overleden. De 59-jarige chimpansee 'Mama' overleed dinsdag in Koninklijke Burgers’ Zoo als één van de oudste chimpansees van Europa. dit meldt Burgers' Zoo dinsdagmiddag.

'Hoogbejaard'

'Een leeftijd van 59 jaar is in chimpanseebegrippen hoogbejaard. Mama is naar schatting in 1957 in het wild geboren, waarna ze jarenlang leefde in de Duitse dierentuin van Leipzig. In 1971 kwam Mama samen met de chimpanseevrouwen Gorilla en Franje naar Arnhem, waar zij de start vormden van een nieuwe chimpanseekolonie die wereldberoemd zou worden', aldus Burgers' Zoo.

Gedeeld verblijf

Voor het eerst in de dierentuingeschiedenis werden verscheidene volwassen chimpansees samen gehouden in één verblijf. Deskundigen en dierentuindirecteuren voorspelden een grote ramp, maar de scepsis sloeg snel om in bewondering. 

Vooral dankzij het baanbrekende gedragsonderzoek van toenmalig student Frans de Waal, tegenwoordig een internationaal bekende primatoloog, werd Mama vanwege haar dominante en invloedrijke rol in de chimpanseegroep wereldberoemd. 

Bovenaan in rangorde

In haar gloriedagen stond Mama aan de absolute top van de rangorde binnen de Arnhemse chimpanseegroep. Frans de Waal noemt haar in zijn veelgeprezen boek Chimpanseepolitiek zelfs ‘de oudste en ongetwijfeld gevaarlijkste vrouw van de groep.’ Aanvankelijk bestond de groep alleen uit vrouwen. 

Vrouwen hebben de neiging om gemener te vechten dan mannen. Normaal gesproken grijpen dominante mannen in, maar in deze groep was Mama de baas en ze regeerde met ferme hand. Toen er enkele volwassen mannen werden geïntroduceerd, krijgen zij het zwaar te verduren en pas toen Mama en Gorilla tijdelijk afgezonderd werden, ontstond er een nieuwe sociale rangorde.

Categorie:
Provincie: