donderdag, 7. april 2016 - 9:28 Update: 07-04-2016 9:30

Opruimen drugsafval: minder subsidieaanvragen dan verwacht

Opruimen drugsafval: minder subsidieaanvragen dan verwacht
Foto: Archief BON ter Illustratie
Den Bosch

In de periode 1 februari – 1 april hebben 98 gedupeerde grondeigenaren bij de provincie Noord-Brabant subsidie aangevraagd als tegemoetkoming in de kosten die ze in 2015 hebben moeten maken voor het opruimen van drugsafval.

Het gaat vooral om gemeenten en omgevingsdiensten. Zij hebben in totaal voor ongeveer 400.000 euro subsidie aangevraagd. Van de 98 aanvragen zijn er 63 uit Noord-Brabant, 33 uit Limburg, 1 uit Noord-Holland en 1 uit Gelderland. Het Rijk heeft een miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld. De provincie Noord-Brabant fungeert als landelijk ‘loket’.

Evaluatie

Het totaal aan gevraagde subsidie blijft ruim onder het miljoen. Ook het aantal aanvragen is kleiner dan verwacht. De oorzaak hiervan is onduidelijk; reden waarom er een evaluatie zal plaatsvinden. De resultaten hiervan worden over enkele maanden verwacht.

Cijfers LFO

Volgens de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO), een onderdeel van de politie, zijn er vorig jaar landelijk 160 drugsafvaldumpingen geregistreerd, waarvan 47 in Noord-Brabant. Volgens het LFO ligt het werkelijke aantal hoger.

Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidiëring is dat de dumping gemeld moet zijn bij de politie. Overigens is het ook mogelijk om achteraf aangifte te doen.

Categorie:
Provincie: