vrijdag, 8. april 2016 - 12:29 Update: 08-04-2016 14:54

Grote oefening met Marine in Rotterdamse haven

Grote oefening met Marine in Rotterdamse haven
Foto: Politie
Rotterdam

Volgende week maandag wordt er in de Rotterdamse haven een drie dagen durende havenbeschermingsoefening gehouden. Dit meldt de politie vrijdag.

'Tijdens ‘Port Defender Rotterdam’ beoefenen de Koninklijke Marine, de Politie, het Havenbedrijf Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond het gezamenlijk optreden bij grote incidenten of acute (terreur)dreiging', aldus de politie.

In verschillende uitdagende scenario’s krijgt de Rotterdamse haven te maken met een verhoogde dreiging. Special forces van het Korps Mariniers en de Dienst Speciale Interventies (DSI) bevrijden een door terroristen gekaapt schip met explosieven aan boord. 

Ondertussen krijgen marineduikers, mariniers van het Maritime Advanced Search Team (MAST) en militairen van de maritieme explosievenopruimingsdienst hun eigen uitdagingen voor de kiezen. De Nautische Mobiele Eenheid van de politie wordt ingezet om een einde te maken aan een uit de hand gelopen betoging, terwijl de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) zich bekommert om eventuele gewonden.

Havenbescherming

Het uiteindelijke doel is om met alle verschillende veiligheids- en hulporganisaties gezamenlijk te oefenen op het gebied van havenbescherming. Port Defender Rotterdam is daarom voor het eerst dit jaar een combinatie van verschillende al bestaande oefeningen. 

Door deze met elkaar te integreren, ontstaan er realistische scenario’s en krijgen de deelnemers de kans om naast de eigen vaardigheden, ook de onderlinge samenwerking te beoefenen. De marine voert jaarlijks meerdere havenbeschermingsoefeningen uit, waarvan één in Rotterdam. Rotterdam is als grootste haven van Europa een cruciaal aanvoerpunt van Europa.

Geluidshinder

Tijdens Port Defender Rotterdam wordt er tussen 11 en 13 april in de omgeving van de Wilhelminakade, Rijnhaven en Katendrecht gebruik gemaakt van een helikopter, figuranten en oefenmunitie. De verschillende deelnemers aan de oefening proberen de overlast voor omwonenden en omringende bedrijven zoveel mogelijk te beperken. Toch valt geluidshinder niet uit te sluiten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: