donderdag, 14. april 2016 - 21:28

Celstraf voor poging zware mishandeling in Soest

Celstraf voor poging zware mishandeling in Soest
Foto: Archief EHF
Utrecht

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 50-jarige man veroordeeld tot 7 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De verdachte heeft in 2015 in Soest een stoeptegel door de autoruit van zijn buurman gegooid, die op dat moment in de auto zat.

Poging zware mishandeling

De verdachte heeft al lange tijd ruzie met zijn buurman, vanwege een conflict met de gemeente Soest over de eigendom van de woning van  de buurman. De verdachte stond op korte afstand van de auto toen hij de tegel in de richting van het hoofd van het slachtoffer gooide. Doordat het slachtoffer wegdook heeft de tegel het hoofd van het slachtoffer niet geraakt. De verdachte heeft zich met zijn handelen schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling, oordeelt de rechtbank.

Geen tbs-maatregel

De officier van justitie had tbs geëist. Er zijn meerdere onderzoeken naar de persoonlijkheid van de verdachte uitgevoerd. Aan deze onderzoeken heeft verdachte beperkt meegewerkt. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben verdachte geobserveerd en hebben – ondanks een weigerachtige houding – een beeld van verdachte gekregen. Op basis van die observaties en eerdere rapporten kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat er sprake is van een ziekelijke stoornis. De rechtbank legt dan ook geen tbs-maatregel op. Omdat dit een voorwaarde is voor het opleggen van tbs, wijst de rechtbank de vordering van de officier van justitie daartoe af.

Categorie:
Provincie: