maandag, 18. april 2016 - 21:31 Update: 18-04-2016 21:33

Save the Children: 3300 kinderen alleen op de vlucht

Save the Children: 3300 kinderen alleen op de vlucht
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

In Italië zijn sinds het begin van 2016 zo'n 24.000 vluchtelingen aangekomen - vier keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen week alleen al werden in drie dagen 6000 mensen op zee gered, onder wie 3700 kinderen; 3300 van die kinderen reisden alleen.

De route vanuit Noord-Afrika wordt drukker, met alle gevaren van dien: op maandag 18 april meldden diverse media weer een drama op zee. Voor de kust van Egypte zijn mogelijk 400 vluchtelingen verdronken, op weg naar veiligheid in Europa. De menselijke ramp komt precies een jaar nadat een boot vol vluchtelingen voor de kust van Sicilië omsloeg. Daarbij kwamen zo'n 800 mensen om het leven, onder wie veel kinderen die benedendeks zaten. 

Save the Children is diep bedroefd over het uitblijven van concrete maatregelen om deze ongelukken te voorkomen. De organisatie roept de Europese leiders op om ervoor te zorgen dat vluchtelingen op een veilige en legale manier de oversteek kunnen maken. Alleen zo zijn doden op zee te voorkomen en hoeven vluchtelingen niet langer gebruik te maken van smokkelaars en onveilige routes.
Directeur Pim Kraan van Save the Children: "Het gebrek aan maatregelen die kinderen beschermen die hun leven wagen om het veilige Europa te bereiken, zou zwaar op onze schouders moeten drukken. Een jaar na een van de zwaarste migratie-ongelukken op de Middellandse Zee, is er nog altijd geen legale en veilige route opgezet." 

Volgens Kraan blijft Europa de migratiecrisis benaderen als een veiligheidsprobleem en blijft het mensen in nood zien als een last. Terwijl een derde van de wanhopige mensen die de gevaarlijke reis maken, kinderen zijn. Kraan: "Deze verschrikkelijke verjaardag mag niet alleen maar een symbool zijn. Dat zou een belediging zijn voor de duizenden vrouwen, mannen en kinderen die zijn verdronken voor de Europese kusten."

Volgens Save the Children moet Europa haar morele en juridische verantwoordelijkheid nemen om mensen te beschermen. Naast veilige en legale routes moet Europa ruimhartig omgaan met het opnemen van vluchtelingen en met gezinshereniging, en inzetten op extra bescherming van kinderen en hun families. Verder roept Save the Children Europa op om haar zoek- en reddingsoperaties op zee uit te breiden, om nieuwe incidenten te voorkomen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: