maandag, 25. april 2016 - 8:13 Update: 25-04-2016 11:51

Artsen en zorginstellingen krijgen veel meer geld van big farma dan gedacht

Farmaceutische industrie geeft artsen veel meer sponsorgeld dan gedacht
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Uit cijfers van het Transparantieregister Zorg die maandag worden gepubliceerd krijgen artsen en zorginstellingen veel meer sponsorgeld van de farmaceutische industrie dan tot nu toe werd aangenomen. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Het register is uniek in de wereld. Het is drie jaar geleden in het leven geroepen om de betalingen van industrie openbaar te maken. Nu farmaceutische bedrijven meer betalingen moeten melden, is het sponsorbedrag ineens een stuk hoger. In 2015 betaalden fabrikanten 51,6 miljoen euro, dat is 36 procent dan in 2014. 

Volgens artsenorganisatie KNMG verdient nog 7 procent van alle artsen bij. Maar de organisatie wil pas reageren, nadat ze de nieuwe cijfers heeft bestudeerd.

Behalve artsen en zorginstellingen zijn nu voor het eerst ook patiëntenverenigingen als ontvangers opgenomen. Vorig jaar ging er vanuit de farmaceutische industrie 2,2 miljoen euro naar patiëntenorganisaties.Volgens de krant kregen 50 van de ruim 300 patiëntenverenigingen geld. Het is al jaren zo dat patiëntenverenigingen door de farmaceutische industrie worden gesponsord, maar veel betalingen bleven geheim.

De krant meldt dat er vorig jaar 8,6 miljoen euro sponsorgeld ging naar 3.814 artsen. 45 miljoen euro ging naar zorgorganisaties. De best betaalde instelling kreeg 1,7 miljoen euro.