dinsdag, 26. april 2016 - 10:08 Update: 27-04-2016 9:14

Politie Amsterdam op Koningsdag extra alert op zakkenrollers, overlastgevers en beschonken schippers

Politie maakt zich op voor Koningsdag Amsterdam
Foto: fbf
Amsterdam

De Amsterdamse politie maakt zich op voor Koningsdag 2016. Om een en ander veilig en ongestoord te laten verlopen, zet de politie extra agenten in die alert zijn op zakkenrollers, overlastgevers en beschonken schippers.

Op evenementen zoals Koningsdag zijn vaak meerdere zakkenrollers actief. Hoewel de afgelopen twee jaar een kentering is te zien, blijft het aantal incidenten zakkenrollerij hoog. In 2013 zijn er op Koningsdag (tevens Troonswisseling in Amsterdam) 696 incidenten zakkenrollerij geregistreerd. In 2014 en 2015 waren dat er respectievelijk 380 en 363. Om zakkenrollers een halt toe te roepen is er extra en niet-opvallend politiepersoneel op straat. Vorige week is een bezoek gebracht aan een aantal notoire zakkenrollers in Amsterdam. Zij werden gecontroleerd en gewaarschuwd: ‘We weten dat je eerder bent veroordeeld voor zakkenrollerij en zullen je daarom op Koningsdag extra in de gaten houden.’

Installeer volg-app

De politie raadt Koningsdagbezoekers aan om waardevolle spullen thuis te laten en telefoon en geld goed op te bergen. Zorg ervoor dat op je telefoon een volg-app staat en onthoud de inloggegevens  van deze app. Bezoekers die toch gerold zijn mogen bellen met 112. Er zijn extra rechercheurs in dienst om gestolen telefoons en verdachten met behulp van de volg-apps direct op te sporen. Tijdens de Gay-pride in 2015 trof de politie zeven gestolen telefoons aan bij een verdachte die werd getraceerd via een volg-app.

Overlast aangepakt

Ook is er aandacht voor excessen. ‘Feestvierders’ die vernielingen plegen, agressief zijn of overmatig overlast veroorzaken, zullen worden aangepakt. Zo kan Koningsdag voor iedereen een feestje blijven.

Op het water is ook extra toezicht om overlast tegen te gaan. De waterpolitie richt zich onder andere op controle van schippers, aanwezigheid van overmatige hoeveelheden alcohol en geluidsversterkers. Schippers mogen een alcoholpromillage hebben van maximaal 0.5 promille. Passagiers mogen – net als mensen op het land – niet meer dan 1 stuks alcohol bij zich hebben.

Weer

Of het morgen, gezien de weervoorspellingen, net zo druk wordt in Amsterdam als voorgaande jaren valt te bezien. Meer mensen zullen dit jaar Koningsdag samen voor de buis vieren zo is de verwachting. 

Categorie:
Provincie: