maandag, 9. mei 2016 - 21:36 Update: 09-05-2016 21:36

Dinsdagochtend actie in Doorn voor cao openbaar vervoer

Dinsdagochtend actie in Doorn voor cao openbaar vervoer
Foto: fbf
Doorn

Dinsdag wordt voor de zevende en laatste keer onderhandeld over een nieuwe cao voor de 12.000 werknemers in het openbaar vervoer. Als de werkgevers niet met een fatsoenlijk eindbod komen, worden acties niet uitgesloten. Om te laten zien dat het de werknemers ernst is, wordt voorafgaand aan het overleg in Doorn een ludieke actie gehouden.

Ludieke actie dinsdagochtend in Doorn

Ruim vijftig werknemers zullen met spandoeken protesteren en volop met Spaanse pepers strooien bij aankomst van de werkgeversdelegatieleden. Paula Verhoef, 1e cao-onderhandelaar van FNV Streekvervoer overhandigt namens de werknemers een grote rode peper van 1,5 meter aan Fred Kagie, de 1e onderhandelaar van de werkgevers. 'In november was al de eerste cao onderhandeling, maar de werkgevers bieden nog steeds niks. Ze hebben volgens de werknemers peper in hun reet nodig.'

De werkgevers in het OV bieden geen loonsverhoging maar tot nu toe alleen verslechteringen. Zoals o.a.: minder ziektegeld; minder ouderen ATV dagen voor nieuw personeel of jonger dan 49 jaar;  geen ontziemaatregelen meer voor nieuwe medewerkers van 50 jaar en ouder; en een langere werkweek voor nieuw personeel.

De bonden eisen een loonsverhoging van € 85,- bruto per maand en dat de verslechteringen van tafel gaan. Verhoef: 'OV-bedrijven schrijven te scherp in om een concessie te krijgen en leggen vervolgens de prijs van de aanbesteding neer bij het personeel. Vandaar de verslechteringsvoorstellen. Maar ATV in het OV is geen luxe. Door de toenemende efficiency is de werkdruk extreem hoog en hebben werknemers deze dagen nodig om het überhaupt vol te houden.'

Cao OV

Afgesproken is dat de werkgevers dinsdag een finaal bod neerleggen. Er is twaalf uur uitgetrokken voor de laatste cao-onderhandeling. Onder de cao OV vallen zo'n 12.000 werknemers, waarvan het overgrote deel buschauffeur is. Daarnaast ongeveer 100 machinisten op kleine regionale treinlijnen, met name in Limburg. De rest bestaat uit service- en veiligheidsmedewerkers, teamleiders en vestigingsmanagers.
De  bedrijven in het openbaar vervoer zijn: Syntus, Connexxion, EBS, Veolia, Qbuzz en Arriva. De vervoersbedrijven HTM, GVB en RET hebben een eigen cao.

Categorie:
Provincie: