dinsdag, 10. mei 2016 - 12:30 Update: 11-05-2016 14:31

OM:'Holleeder beraamde vanuit EBI Vught moordaanslag op zussen'

Willem Holleeder in cel aangehouden vanwege 'moordaanslag' op zussen
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Dinsdag stond Willem Holleeder opnieuw tijdens een zogenoemde pro formazitting voor de Amsterdamse rechtbank. Holleeder zit in voorlopige hechtenis op verdenking van betrokkenheid bij zes moorden en twee pogingen. Daarnaast wordt hij verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Moordaanslagen gepland 

Op de pro formazitting van dinsdagochtend meldden de officieren die het onderzoek leiden dat Holleeder in de laatste maanden van 2015 plannen zou hebben gehad om zijn beide zussen Astrid Holleeder en Sonja Holleeder en Peter R. de Vries om het leven te laten brengen. Het openbaar ministerie is naar aanleiding van berichten vanuit de penitentiaire instelling een onderzoek gestart.

Aanbetaling voor moorden

Holleeder is op 11 april 2016 in zijn cel aangehouden op verdenking van poging tot uitlokking van liquidaties. Deze verdenking is voortgekomen uit verklaringen van een medegedetineerde. De politie heeft deze voormalige medegedetineerde een aantal malen gehoord. Holleeder zou reeds een aanbetaling hebben gedaan en geld in het vooruitzicht hebben gesteld als zijn plannen daadwerkelijk zouden zijn uitgevoerd.

In zijn algemeenheid geldt dat als het niet meer mogelijk is getuigen te ondervragen, dit van invloed kan zijn op de bewijswaarde van hun verklaringen.

Het openbaar ministerie neemt de verdenking serieus vanwege de persoonlijke veiligheid van de getuigen. Het is dinsdagochtend op de pro formazitting gemeld omdat daarmee het herhalingsgevaar als reden voor de verlenging van de voorlopige hechtenis wordt onderstreept.

Zes voltooide levensdelicten en twee pogingen

In totaal hebben de verdenkingen dus betrekking op zes voltooide levensdelicten en twee pogingen. Holleeder is op zaterdag 13 december 2014 aangehouden op verdenking van het medeplegen van moord en deelname aan een criminele organisatie. Sinds 16 december 2014 zit hij in voorlopige hechtenis.

Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen de landelijke eenheid en de eenheid Amsterdam van de Nationale Politie onder leiding van het Amsterdamse parket en het Landelijk Parket. De vorige pro forma zitting in deze zaak werd gehouden op 12 februari 2016. De volgende is op 23 juni. Een datum voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak is nog niet bekend.

Categorie:
Provincie: