vrijdag, 20. mei 2016 - 13:03 Update: 20-05-2016 18:37

Protestacties in meer dan 50 Franse steden

Groep Nederlandse ambtenaren in Parijs aangevallen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Parijs

In meer dan 50 Franse steden wordt nog dagelijks gedemonstreerd. Pleinen worden bezet, banken gesloopt, auto's worden in de brand gestoken. De poltie heeft haar handen vol aan de demonstraites en zet volop traangasbommen in.

Maar de protestacties gaan door en blijven zich uitbreiden. Het gaat hier om een beweging die Nuit Debout wordt genoemd. Zij ontstond bij toeval toen op 31 maart demonstranten in Parijs, die tegen de nieuwe arbeidswet hadden gedemonstreerd, besloten om die avond niet naar huis te gaan, maar op te blijven en de nacht discussiërend door te brengen. Een staande nacht dus, vandaar de naam Nuit Debout.

Inmiddels komt de beweging in meer dan 50 Franse steden bij elkaar. Ze discussiëren over het huidige beleid van bezuinigingen en stellen corruptie aan de kaak. Ze zijn van mening dat het beleid van afbraak van de samenleving door de huidige politieke leiders niet onaantastbaar is en dat het tij wel degelijk te keren valt. Ook vinden ze het onaanvaardbaar dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer.

Categorie: