woensdag, 25. mei 2016 - 10:54 Update: 25-05-2016 10:59

Verdachte van heling en tientallen internetoplichtingen aangehouden

Verdachte van heling en tientallen internetoplichtingen aangehouden
Foto: Archief EHF
Den Haag

De politie heeft dinsdag 17 mei een 25-jarige man uit Den Haag aangehouden in de Leliekeverstraat op verdenking van het plegen van tientallen internetoplichtingen en heling.

De verdachte is vrijdag 20 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris die de in bewaring stelling voor veertien dagen heeft bevolen.

Tegen de verdachte liep sinds februari dit jaar een rechercheonderzoek nadat er via het Landelijke Meldpunt Internetoplichting (LMIO) meerdere aangiften van internetoplichting waren gedaan. De 25-jarige verdachte werd vorige week dinsdag 17 mei op heterdaad aangehouden wegens heling. De verdachte was eerder al aangehouden en veroordeeld voor internetoplichtingen.

Gestolen goederen

De aanhouding van dinsdag 17 mei gebeurde tijdens een afspraak die een getuige had met de persoon die gestolen goederen op Marktplaats aanbood. De politie werd echter ook geïnformeerd. De ontmoeting vond plaats en de aanbieder bleek de gestolen goederen bij zich te hebben. Agenten kwamen op dat moment tevoorschijn en hielden de verdachte aan. Het bleek de verdachte te zijn die de recherche op het oog had.

Meerdere oplichtingszaken

Tijdens het verhoor naar de helingszaak werd de verdachte ook geconfronteerd met de internetoplichtingen. De verdachte bekende driehoeksoplichtingen te hebben gepleegd. De recherche houdt de verdachte verantwoordelijk tientallen driehoeksoplichtingen.

Driehoeksoplichtingen

Bij een driehoeksverkoop zijn drie partijen waarbij één een advertentie plaatst voor een gezocht goed en een tweede partij een goed te koop aanbiedt. De oplichter is de derde partij en zegt tegen de eerste partij dat hij in het bezit is van het gezochte goed. Hij komt vervolgens een verkoopprijs overeen. De oplichter neemt hierna contact op met partij twee die het goed aanbiedt en komt eveneens een verkoopprijs overeen. Op verzoek van de oplichter wordt bij de betaling van het goed alleen een referentienummer genoteerd in plaats van de naam van het goed. De tweede partij levert het goed aan de oplichter zodra de betaling van de eerste partij is gedaan. Door deze vorm van oplichting weten beide partijen niet dat er een oplichter actief is geweest in de verkoop. De oplichter is daarbij moeilijk te achterhalen.

De verdachte wist het vertrouwen van de benadeelden te wekken doordat er steeds fictieve namen werden gebruikt. Daarnaast ontvingen de benadeelden bijvoorbeeld een afbeelding van het goed, een een track and trace code en een screenshot van de betaling. De politie kwam de verdachte op het spoor doordat de goederen,  veelal mobiele telefoons, naar het woonadres in Den Haag werden verzonden.

LMIO

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting is een onderdeel van de Nationale Politie dat gespecialiseerd is in het verzamelen van informatie en clusteren van aangiften van internetoplichting. Het LMIO doet het eerste onderzoek en draagt vervolgens de zaken over aan de recherche van de betreffende politie-eenheid voor verder onderzoek.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: