woensdag, 25. mei 2016 - 13:42 Update: 25-05-2016 16:10

Turkije weigert medewerking om Turkse getuigen in zaak Demmink te kunnen horen

OM heeft onderzoek naar Demmink afgerond
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het strafrechtelijk onderzoek in Nederland naar de betrokkenheid van voormalig ambtenaar mr. J. Demmink bij verkrachting halverwege de jaren negentig van twee – destijds – minderjarige jongens in Turkije is afgerond. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdagmiddag laten weten.

Beslissing

'Het dossier ligt ter beoordeling bij het Landelijk Parket van het OM. Naar verwachting zal volgende maand een beslissing worden genomen over verdere strafvervolging', aldus het OM.

Het OM begon in februari 2014 een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch. Aan Turkije zijn meerdere rechtshulpverzoeken gedaan, waaronder het horen van de door het Hof genoemde getuigen.

Op verzoek van het OM heeft ook de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Haag  twee jaar geleden een onderzoek geopend. De rechter-commissaris heeft een uitvoerig onderzoek gedaan door getuigen te horen en documenten te laten onderzoeken. De rechter-commissaris en de officier van justitie zijn in 2014 en 2015 ook meerdere keren zelf naar Turkije geweest om de rechtshulpverzoeken toe te lichten.

Turkse getuigen niet gehoord

De Turkse autoriteiten hebben kortgeleden definitief laten weten geen uitvoering te geven aan de rechtshulpverzoeken van het OM en de rechter-commissaris. Op basis van de Turkse wetgeving zouden de onderzoekshandelingen niet kunnen worden uitgevoerd. De rechter-commissaris heeft in Turkije dus geen getuigen kunnen horen.

De Turkse autoriteiten hebben in april 2016 de rechter-commissaris na herhaalde verzoeken en bezoeken laten weten om juridische redenen het rechtshulpverzoek om getuigen in Turkije te horen niet te kunnen uitvoeren.

Nu de rechter-commissaris voor het horen van getuigen in het buitenland afhankelijk is van de medewerking door de autoriteiten van het land in kwestie, ook als het gaat om het uitnodigen van getuigen om naar Nederland te komen, is dit deel van het onderzoek dus niet uitgevoerd.  

Andere signalen

Tegelijkertijd met het strafrechtelijk onderzoek is een oriënterend feitenonderzoek ingesteld, waarbij alle signalen van seksueel misbruik door Demmink zijn onderzocht. Dit onderzoek is uitgevoerd door de rijksrecherche. Ook in dit onderzoek wordt een beslissing van het OM volgende maand verwacht.

Categorie:
Provincie: